Ex-kansliapäällikkö lataa kovaa kritiikkiä hallituksen paisuneesta avustajajoukosta – Perusteena käytetty EU-puheenjohtajuus oli "lapsellinen väite"

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitukselle pestattu poliittinen avustajajoukko on herättänyt huomiota ja saanut kritiikkiä. Useat heistä tienaavat noin 10 000 euroa kuussa.

– Onhan se kirkkaasti Suomen ennätys, entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen arvioi ministereiden erityisavustajista ja poliittisista valtiosihteereistä koostuvan avustajakunnan kokoa.

Marinin edeltäjä pääministeri Antti Rinne (sd) nosti ministereiden avustajakunnan huomattavasti aiempia hallituksia suuremmaksi ja avustajien määrä on pysynyt lähes samana myös Marinin hallituksen osalta.

"EU-puheenjohtajuusperustelu oli feikki"

Rinne käytti perusteluna suurelle avustajamäärälle Suomen viime vuoden EU-puheenjohtajuutta.

Virtasen mukaan kyseessä oli "lapsellinen väite, joka meni hyvin läpi mediassa".

– Minusta EU-puheenjohtajuusperustelu oli feikki. Haluttiin vain kavereille mukavia töitä.

Hänen arvionsa mukaan EU-puheenjohtajakauden aiheuttamien kiireiden vuoksi poliittista valtiosihteeriä tarvitsevia ministereitä oli todellisuudessa enintään viisi.

Elokuussa uutisoitiin, että Rinteen hallituksen ministereillä oli 15 poliittista valtiosihteeriä. Erityisavustajia oli tuolloin 65.

Marinin hallituksen osalta määrä on ollut 69 erityisavustajaa ja 15 valtiosihteeriä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksella oli lopulta 42 erityisavustajaa ja 4 valtiosihteeriä.

Tarvetta suuremmalle avustajakunnalle on perusteltu sillä, että halutaan parantaa lainvalmistelun tasoa.

"Naurettava ajatus"

Lähes 40 vuoden uran ministeriöissä tehnyt Virtanen jäi eläkkeelle kansliapäällikön tehtävästä vuonna 2015. Virtanen kertoo, että hänen omakohtaisen kokemuksensa perusteella erityisavustajilla ei ole ollut mitään suurempaa vaikutusta ministeriön työhön tai valmisteluun.

– Kun on kyseessä vaikeampien lakien valmistelu, niin niihin tehtäviin virkaurallaan edenneet ovat kovan koulun käyneitä korkeasti koulutettuja asiantuntijoita. Erityisavustajat tulevat kuka mistäkin. Huippuvirkamiesten ajasta menee suurempi aika ties mistä tulevien erityisavustajien opettamiseen.

Virtasella ei ole uskoa siihen, että erityisavustajilla riittäisi osaamista ohjata ministeriöiden virkamiehiä.

– On naurettava ajatus, että kadulta tullut ihminen osaisi yhtäkkiä ohjata huippuosaajaa.

Kritiikkiä myös presidentiltä

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) ovat antaneet Marinin hallituksen avustajakuntaan liittyvää kritiikkiä.

Rinteen hallituksen esityksessä tämän vuoden talousarvioksi myönnettiin 19 ministerin sekä enintään 15 valtiosihteerin ja 70 erityisavustajan palkkaukseen 11,5 miljoonaa euroa.

Erityisavustajan palkka on enimmillään runsaat 7000 euroa kuussa. Poliittisen valtiosihteerin palkka on noin 10 000 euroa kuussa ja pääministerin valtiosihteerin noin 12 000 euroa.

Marinin ja Rinteen hallitusten avustajamäärä ylittää huomattavasti edeltävien hallitusten avustajakuntien koot niiden kokonaismäärän osalta ja suhteutettuna ministerien määrään.

Lue myös:

    Uusimmat