Mainos

Rinteen esittelemä hallitusohjelma joutui heti opposition hampaisiin – epäluottamusta esittänyt perussuomalaisten Ville Tavio puhuu suutaan puhtaaksi: "Kuka tämän kaiken maksaa?"

2:19
Eduskunta keskusteli eilen uuden hallituksen ohjelmasta. Perussuomalaiset esitti hallitukselle epäluottamusta.

Eduskunnan keskustelut uudesta hallitusohjelmasta jatkuvat. Oppositio haukkui eilen ohjelman taloudellisesti kestämättömäksi. Perussuomalaisten ryöpytys on jatkunut vielä tänä aamuna.

 – Tämä hallitus toimii vastuullisesti ja luottamusta vahvistaen. Ei repien, vaan rakentaen. Ei vastakkainasetteluun perustuen, vaan yhtenäisyyttä vaalien. Ei pelkoa lietsoen, vaan mahdollisuuksia luoden. Ei eriarvoisuutta luoden, vaan hyvinvointia ja tasa-arvoa lisäten.

Näin esitteli tuore pääministeri Antti Rinne (sd.) hallitusohjelmaa eilen. Ylväitä sanoja ei pureksimatta nielty. Opposition mukaan hallitusohjelmassa oli hyviäkin puolia, mutta se haukkui ohjelman taloudellisesti kestämättömäksi. 

 – Näin tekee hallitus, joka itse kirjoittaa, että päätösten pitää perustua tutkittuun tietoon. Miksi ette välitä ekonomistien ja talousasiantuntijoiden puheista? kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi. 

Hallitus on kertonut tarkistavansa työllisyysluvut vuonna 2020 ja silloin tarkistetaan, mihin menoihin on varaa.

Perussuomalaiset esitti epäluottamusta

Kritiikin kukkuraksi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio esitti hallitukselle epäluottamuslauseen.

 – Eduskunta toteaa, että hallituksen esittämä hallitusohjelma jyrkentää kansan kahtiajakoa, lisää entisestään maahanmuuttajien etuisuuksia kantaväestön kustannuksella sekä jatkaa Suomen itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden kaventamista harjoittamallaan ilmasto- ja EU-politiikalla, minkä vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta, Tavio esitti.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki jyrähti, että Tavion puheella ei ollut mitään tekemistä faktojen kanssa.

Yksi opposition tivaama asia oli myös uuden hoitajamitoituksen voimaanastuminen.

– Käytännössä muutaman vuoden siirtymäajalla kunnilla on mahdollisuus löytää tähän neljä tuhatta työntekijää, mutta kuten totesin, tämä tullaan saattamaan lakiin heti, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Tänään vuorossa seuraava erä

Keskustelu uudesta hallitusohjelmasta jatkuu vielä tänään keskiviikkona eduskunnassa.

Epäluottamusta esittänyt perussuomalaisten Ville Tavio puhui jo aamutuimaan suutaan puhtaaksi Huomenta Suomen sohvilla. Tavion kritiikki kohdistui eritoten hallituksen talous- ja verolinjauksiin.

– Talous on mielestäni hyvin epävakaalla pohjalla. Se on toiveiden tynnyri, jossa ei loppujen lopuksi oikein kerrota, kuka tämän kaiken maksaa. Verotus nousee, Tavio sanoi.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö puolestaan kehui mielestään ihmisoikeuksia kunnioittavan hallitusohjelman olevan hyvin odotettu.

– On upeata, että maahan on syntynyt hallitus, joka tekee historian kunnianhimoisinta ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, torjuu köyhyyttä, rakentaa tasa-arvoa ja tekee merkittävät panostukset koulutukseen kaikilla koulutusasteilla.

8:08
Aamun Huomenta Suomessa eilisen käänteistä keskustelivat Ville Tavio (ps.) ja Saara Hyrkkö (vihr.)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja