Rintasyöpäpotilaan tarina: Näin selvisin syövästä

Elämä rintasyöpädiagnoosin jälkeen 24:54

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut toimittaja-kirjailija Marja Aarnipuro kertoo että töiden teko sairastamisen aikana auttoi unohtamaan kuolemanpelon.

Toimittaja-kirjailija Marja Aarnipuro sairastui vuonna 2009 rintasyöpään. Aarnipuron toinen rinta leikattiin ja hän kävi sytostaattihoidoissa.

Aarnipuro hoidatti itsensä julkisella puolella, ja hän on laskenut hoitokulujensa maksaneen noin 970 euroa. Yksityisellä puolella samat hoidot olisivat maksaneet noin 29 000 euroa.

Aarnipurolla oli sairaskuluvakuutus, joten hänen ei olisi tarvinnut maksaa yksityisen puolen hoitokuluja.

– Hetken mietin menisinkö yksityiselle, mutta en keksinyt mitään syytä siihen minun tapauksessani, koska rintasyöpää hoidetaan niin paljon. Ajattelin, että tuollaisessa suuressa sairaalassa on rutiini siihen asiaan, ja sellainen tietämys ja kokemus, että varmasti hoidetaan hyvin, kertoo Aarnipuro.

Aarnipuro ei jäänyt töistä kokonaan pois rintasyövästään huolimatta. Hänen mukaansa työskentely auttoi hänen kokemaansa kuolemanpelkoon.

– Siinä kohtaa minulla ainakin pelko oli niin vahvaa, ja kokoajan ajatteli sitä asiaa. Työasioilla pystyi täyttämään aivonsa, eli työ syrjäytti sen pelon. Se oli terapeuttista, Aarnipuro kertoo.

Syöpähoidot ovat loppuneet, mutta Aarnipuro syö vielä rintasyövän hoitoon tarkoitettua Tamofen-nimistä lääkettä. Lääkkeellä on ikäviä sivuvaikutuksia.

– Se on vähän niin kuin eläisi kuplassa. Ilmeisesti sillä estrogeeniestäjälääkkeellä on tällaisia vaikutuksia, että se tasaa mielialoja. Minua on tällä hetkellä aika vaikea suututtaa, sanoo Aarnipuro.

Aarnipuro kertoo, ettei hän lääkkeen vuoksi myöskään tunne juuri voimakkaita positiivisia tunteita. Hän pyrkii kuitenkin saamaan liikunnasta lisää hyvänolontunnetta. Aarnipuro uskoo, että liikunta on myös hyvä kipulääke.

– Liikuntahan nostaa myös kivunsietokykyä, se on sellainen luonnon kipuliike, sanoo Aarnipuro.

Miksi Aarnipuro ei ole mennyt rinnan korjausleikkaukseen, vaan elää silikoniproteesin kanssa? Katso Aarnipuron haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat