Mainos

Rinne pitää kiinni Urpilaisen nimittämisestä komissaariehdokkaaksi – salkkuun yritetään saada ainakin budjetti ja Afrikka-vastuita

2:58

Pääministeri Antti Rinne (sd.) pitää kiinni siitä, että Jutta Urpilainen (sd.) on Suomen ehdokas komissaariksi kahden ehdokkaan vaatimuksista huolimatta.

Suomi, jolla ei ole koskaan aiemmin ollut naiskomissaaria, saattaa joutua tilanteeseen, jossa sen on ehdotettava myös mieskomissaaria.

Komission johtoon todennäköisesti nouseva Ursula von der Leyen kertoi EU-parlamentissa keskiviikkona, että hän odottaa jokaisen maan lähettävän yhden mies- ja naisehdokkaan, jotta komissioon saadaan varmasti yhtä paljon miehiä ja naisia.

– Meillä on päätetty komissaariehdokas ja sillä siisti, pääministeri Rinne sanoi Suomen Berliinin-suurlähetystössä.

Ehdotus ei ollut vielä kantautunut hänelle saakka, eikä mahdollisuutta myös miesehdokkaan lähettämiseen ollut ehditty miettiä.

Rinne toivoo Afrikan näkyvän komissaarien salkuissa

Rinne tapasi keskiviikkona Berliinissä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, ja johtopaikat olivat esillä. Merkel painotti tiedotustilaisuudessa, että saksalainen von der Leyen tulisi olemaan komission johdossa kaikkien eurooppalaisten, ei vain Saksan, asialla.

Euroopan parlamentti äänestää nimityksestä näillä näkymin ensi viikolla. Von der Leyen tarvitsee ainakin kolmen suurimman ryhmän eli Euroopan kansanpuolueen, sosiaalidemokraattien ja liberaalien tuen. Jos tuki rakoilee, voi nimitys olla vaakalaudalla.

Rinne kertoi jutelleensa von der Leyenin kanssa viikonloppuna puhelimessa, mutta komissaarisalkkuihin asti ei vielä päästy.

Yksi salkuista, joita Urpilaiselle tavoitellaan, on Rinteen mukaan budjettikomissaarin salkku. Myös vastuu Afrikka-suhteista voisi sopia hänen mukaansa Urpilaiselle, joka on toiminut muun muassa ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana.

Suomen toiveissa on, että Afrikka nousisi vahvemmin esiin komissaarien työtehtävissä, koska maanosan tulevaisuus vaikuttaa suuresti myös Eurooppaan.

Saksalta neuvoja budjettineuvotteluihin

Rinteen ja Merkelin tapaaminen ajoittui Suomen puheenjohtajakauden alkumetreille.

Saksalaisilta kuultiin Rinteen mukaan hyviä vinkkejä siitä, miten neuvottelut lähivuosien budjettikehyksistä kannattaisi viedä eteenpäin.

– Henki ei ollut sellainen, että joku antaisi ylhäältä ohjeita ja opettaisi.

– Hirveän tasavertainen keskustelu, vaikka minä olen uusi ja tapasin Merkelin ensimmäistä kertaa kahden kesken, Rinne kertasi.

Hänen mukaansa Saksassa toivotaan, että ratkaisu budjettilinjoista syntyisi jo Suomen kaudella, vaikka maan oma vahtivuoro on edessä vuoden päästä syksyllä.

Rahan käytön linkittyminen ilmastoon, maahanmuuttoon ja oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamiseen tekee neuvotteluista tällä kertaa erityisen vaikeat. Myös Ranskan paikallisvaalit ensi vuoden alussa voivat Rinteen mukaan mutkistaa neuvotteluita.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja