Mainos

Rikostoimituksen päällikkö hämmentynyt ampumatapauksista: Voiko kyse olla vain sattumasta?

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ihmettelee, kuinka kuolemaan johtaneita yhteenottoja poliisin kanssa ollut jo neljä tänä vuonna. 

– Kyllähän siitä lähdetään, että jos poliisi ampuu ihmistä kohti, silloin pitää olla vakava vaara jonkun hengelle tai terveydelle. Joko poliisille itselleen tai estääkseen toisen henkilön sivulliseen kohdistuvan henkirikoksen, niin kuin tässä on ilmeisesti käynyt.

– Kun poliisin ohjeet aseenkäytöstä eivät ole muuttuneet, jää kolme vaihtoehtoa. Kyse voi olla sattumasta, poliisien muuttuneista asenteista tai siitä, että yhteiskunnassa haetaan herkemmin konfliktia poliisin kanssa. Olisi varmaan syytä selvittää, löytyykö tapauksista yhtäläisyyksiä, Sipilä pohtii.

Tänä vuonna neljä kuollut välikohtauksissa

Tänä vuonna poliisin kanssa tapahtuneen välikohtauksen seurauksena on kuollut Orimattilan eilisen tapauksen lisäksi kolme ihmistä. Koko vuosituhannella poliisin luotiin tai vakavaan yhteenottoon on kuollut yhteensä kahdeksan henkilöä. 

Helmikuussa poliisi sai hälytyksen Tuusulan Riihikalliossa yksityisasunnossa olevasta pahoinpitelystä tai puukotuksesta. Poliisi ampui asunnossa kaksi laukausta, joista toinen osui suoraan 35-vuotiaan miehen sydämeen.

Maaliskuussa Uuraisten ja Petäjäveden rajamaastossa poliisi piiritti itsetuhoisesti käyttäytyneen miehen. Mies oli uhkaillut poliiseja ampumisella, minkä vuoksi poliisi teki ampumispäätöksen.

Vihdissä kesäkuussa poliisi kuoli ja toinen poliisi loukkaantui vakavasti ampumavälikohtauksessa. Poliisi oli saanut hälytyksen yksityiskiinteistön pihalla ammuskelleesta miehestä. Mies oli välikohtauksen jälkeen surmannut itsensä.

Eilisestä tapauksesta pian lisätietoja

Orimattilan ampumistilanne alkoi eilen noin kello 12.30, kun Hämeen poliisilaitos sai hälytystehtävän Orimattilaan Nelostielle. Ajoneuvo oli aiheuttanut liikenteessä vaaratilanteita ja oli ajautunut moottoritien keskiviheriölle.

Paikalle oli sattumalta tullut virka-asuinen poliisi. Poliisi ei kuitenkaan ollut hoitamassa kaahailusta tullutta hälytystehtävää, vaan osunut paikalle oltuaan muissa tehtävissä.

Paikalle sattunut poliisi epäili vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistuvaa rikosta, jonka vuoksi teki ampumispäätöksen. Epäilty teko ei kohdistunut poliisiin tai kuljettajaan. 30-vuotias lahtelaismies kuoli välikohtauksessa. 

Poliisi on luvannut ampumatapauksesta lisätietoja tänään aamupäivästä.

Oheinen video tiivistää, mitä Nelostiellä sunnuntaina nykyisen tiedon mukaan tapahtui.

2:31


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.