Uutta tietoa Hämeenlinnan poliisiampumisesta: Mies ampui poliisia otsaan metrin päästä ja täysin yllättäen

0:52
Naapuri kuvasi verhon välistä tapahtumat yöllä: Katso videomateriaalia paikalta yläpuolelta.

Hämeenlinnan syyskuisesta ampumatilanteesta on saatu uutta tietoa. Mies avasi tulen poliiseja kohtaan täysin yllättäen.

Hämeenlinnassa tapahtui 25. syyskuuta tilanne, jossa mies ampui poliisia. Poliisi vastasi tuleen.

Tilanteessa loukkaantui yksi mieshenkilö poliisin luoteihin. Myös poliisi haavoittui tilanteessa.

Poliisin ampuma-aseen käytöstä vastannut tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen, on päättänyt olla nostamatta syytteitä poliisin ampuma-aseen käytöstä. Hänen mukaansa poliisimiehet ovat käyttäneet ampuma-asetta hätävarjelutilanteessa.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan paikalla ollutta poliisimiestä rikoksesta. 

Näin tilanne eteni

Hämeen poliisilaitoksen partio oli ollut hätäkeskukselta saamallaan virka-aputehtävällä Hämeenlinnan Kettumäen kaupunginosassa sijaitsevan asuintalon piha-alueella myöhäisiltana.

Hätäkeskuksen tapahtumailmoituksen mukaan poliisipartion tiedossa ei ollut etukäteen, että tehtävään olisi liittynyt erityisesti huomioon otettavaa väkivallan uhkaa.

Paikalla oli poliisipartion lisäksi viisi muuta henkilöä. Aiemmin on kerrottu, että paikalla oli ainakin sosiaalityöntekijöitä.

Syyttäjän mukaan hankitun selvityksen perusteella asian käsittely sujui rauhallisesti ja asiallisesti. Sitten tapahtui jotain odottamatonta.

– Kesken asian selvittelyn kohdehenkilö otti taskustaan aseen ja ampui sillä noin metrin etäisyydeltä yhden laukauksen, joka osui toista poliisimiestä otsaan. Tämän jälkeen poliisimiehet avasivat tulen ja ampuivat yhteensä kuusi laukausta, joista kaksi osui kohteeseen, aluesyyttäjä kertoo tiedotteessaan.

MTV Uutisille Hämäläinen kertoo, ettei poliisin vakavampi loukkaantuminen tai kuolema ollut kaukana.

– Luoti on raapaissut otsaa. Hipaisu, josta ei onneksi pahempaa tullut. Milleistä ja kulmasta kiinni.

Näin ampumista perustellaan

Tehdyn esiselvityksen perusteella poliisimiehet ovat toimineet hätävarjelutilanteessa, syyttäjä katsoo. Poliisimiehiin on kohdistettu oikeudeton hyökkäys, käytetty ampuma-ase on ollut edelleen ampujan hallussa, ja hän on liikkunut kohti muita paikalla olleita henkilöitä.

– Poliisin menettelyssä on ollut kyse välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttämisestä. Tilanteen äkillisyys ja suojautumismahdollisuuden puute huomioon ottaen lievemmän voimakeinon käyttäminen ei ole ollut tilanteessa mahdollista, syyttäjä kirjoittaa lausunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja