Vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yritys jäi selvittämättä, vaikka yksi sai tuomion – Rikostoimittajat: "Jotain yllättävää tässä voi vielä ilmaantua"

MTV:n rikostoimittajat: Rikollisjärjestö yritti rantautua Suomeen 9:56
Rikostoimittajat ruoti myös rikollisjärjestöä, joka poliisin mukaan yritti rantautua Suomeen viime vuonna. Katso koko keskustelu yltä.

Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa ihmeteltiin pimeäksi jäänyttä murhan yritystä, jonka motiivi on Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellinen. Rikostoimittajat pitää mahdollisena, että Pekka Katajan murhayritys-juttu saa vielä jatkoa, ehkä yllättävääkin sellaista.

Perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kesällä 2020 kohdistunut hyökkäys toi hovituomion yhdelle nelikymppiselle miehelle. Mies sai kuuden vuoden vankeusrangaistuksen avunannosta murhan yritykseen sekä avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Hovioikeus katsoi, että vuonna 1979 syntynyt Juha Kalevi Lindroos oli osallinen Katajan murhan yritykseen.

Lindroos kuitenkin tuomittiin vain avunannosta, sillä jäi varteenotettava epäily siitä, oliko mies konkreettisesti paikan päällä, kun Kataja pahoinpideltiin henkihieveriin omassa kodissaan.

Harvinainen motiivi, mutta syylliset karkuteillä

Murhan yrityksen varsinaiset tekijät ovat siis edelleen karkuteillä. Ketään ei ole toistaiseksi tuomittu varsinaisesta väkivallanteosta.

Jo esitutkintavaiheessa poliisi kertoi epäilevänsä, että henkirikoksen yrityksen takana oli poliittinen motiivi. Myös hovioikeus katsoi eilen antamassaan tuomiossa, että teko oli poliittinen.

Tapaus on suomalaisittain hyvin poikkeuksellinen.

– Erikoinen tilanne sinänsä, että on näin poikkeuksellinen motiivi henkirikoksen yritykselle. Todella poikkeuksellinen tilanne myös siksi, että saadaan joku tuomiolle, mutta vielä jää vähän auki, mitä siellä todella on tapahtunut, rikostoimittaja Eetu Ruonakoski avasi tilannetta MTV:n Huomenta Suomessa keskiviikkona.

Myös MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén ihmetteli, miksei asiaa ole saatu selvitettyä loppuun.

– Luulisi, että olisi ihan väkisinkin jatkettava tutkintaa, kun tiedetään, että tässä kaikki ei ole selvinnyt, hän sanoi.

Rikostoimittaja Pekka Lehtinen puolestaan pitää todennäköisenä, että juttu saa vielä jatkoa hovioikeuden tuomion jälkeenkin.

– Tämä menee todennäköisesti korkeimpaan. Mahdollisuudet on, että puolustus hakee valituslupaa näyttökysymyksestä, hän sanoi.

– Jos pitäisi ennakoida, niin vielä voi tulla jotain. Katsotaan. Tässä me ei tiedetä sitä, mutta jotain yllättävää tässä voi vielä ilmaantua. Tekijää ja suunnittelijaa on vielä karkuteillä.

Henkihieveriin pahoinpideltyä Pekka Katajaa kuullaa tänään käräjillä – MTV paikalla 11:56
Pekka Kataja kertoi MTV Uutiset Livessä, mitä hän muistaa dramaattisesta päivästä, jolloin hänet pahoinpideltiin. Katso lähetys yltä.

Miehet tunkeutuivat asuntoon kuriireina

Henkirikoksen yritys tapahtui 17. heinäkuuta 2020 Jämsänkoskella, kun kaksi miestä ilmaantui Katajan kotiovelle kuriireina esiintyen.

Miehillä oli mukanaan paketti, jonka he kertoivat sisältävän postia perussuomalaisten puoluetoimistolta.

Kun Kataja avasi miehille oven, nämä aloittivat heti silmittömän väkivallan. Katajaa muun muassa lyötiin lukuisia kertoja esineellä, jonka uskotaan olleen vasara.

Kataja sai tilanteessa vakavat vammat, mutta selvisi hengissä.

Esitutkinnan aikana poliisi epäili tekoon liittyen muun muassa perussuomalaisista sittemmin erotettua, Jyväskylän entistä kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta sekä tämän veljeä. Myös Torssosen sormenjäljet löydettiin Katajan asunnolle jääneestä paketista.

Veljesten osalta asiassa tehtiin kuitenkin lopulta syyttämättäjättämispäätös, sillä raskauttavaa näyttöä syyllisyydestä ei löydetty.

Lue myös:

    Uusimmat