Mainos

Rikospaikka tänään: Poliisihallitus haluaa talousrikostutkintoihin pikakaistan – nyt käsittelyaika noin vuoden

Poliisihallitus haluaa nopeuttaa yksinkertaisten talousrikosjuttujen tutkintaa, kerrotaan keskiviikon Rikospaikka-ohjelmassa.

Talousrikosten keskimääräinen tutkinta-aika on viimeisten tilastojen mukaan 323 vuorokautta, mutta sen lisäksi juttu odottaa ennen tutkinnan aloittamista noin 100 päivää.

Poliisihallitus yrittää nyt lyhentää tätä odotusaikaa. Se ohjeisti nyt helmikuussa poliisilaitoksia aikojen leikkaamisesta.

Ideana on se, että jo esikäsittelyssä seulotaan rikosilmoituksista yksinkertaisempia vero- ja velallisen rikoksia huolimatta niiden vakavuusasteesta.

Nämä niin sanotulle pikakaistalle päätyvät jutut otetaan saman tien käsittelyyn eli tilataan tarvittavat asiakirjat ja käynnistetään tarpeelliset toimet sekä tehdään tarkastusiskut ja takavarikot nopeasti. Samoin rikoshyöty yritetään saada takavarikkoon.

Ohjeiden mukaan syyttäjä otetaan mukaan prosessiin saman tien ja tutkinnassa leikataan niin sanotut rönsyt, jotteivät oikeuskäsittelyt laajene liikaa.

– Tutkinnan nopea käynnistäminen ja joutuisuus tehostavat osaltaan myös rikoshyödyn haltuunottoa ja talousrikosten ennalta estävyyttä, poliisihallituksessa arvioidaan.

Nopeuttamista edellytetään harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimintaohjelmassa vuosille 2016-2020.

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.