Mainos

Kokoomuksen Heinonen haluaa koventaa seksuaalirangaistuksia: "Lapsi ei koskaan voi antaa suostumustaan seksiin"

2:10

Eduskunta keskustelee tänään lakialoitteesta, jossa vaaditaan kovempia rangaistuksia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lakialoitteen mukaan seksi lapsen kanssa määriteltäisiin aina raiskaukseksi. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen vieraili aamun MTV Uutisissa.

Aloitteen taustalla on Turun hovioikeuden viimesyksyinen tuomio, jonka mukaan 10-vuotiaan lapsen kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä ollut mies vapautettiin raiskaussyytteestä.

Allekirjoittajien mukaan hovioikeuden linjaus ei vastaa kansalaisten yleistä oikeustajua.

– Tässä on on kyse periaatteellisesta kysymyksestä, että voiko 10-vuotias lapsi tai lapsi yleensä antaa suostumusta seksiin. Lakialoite, jonka olen tehnyt, niin sen mukaan lapsi ei voi antaa suostumusta. Silloin tällainen tapaus tuomittaisiin aina raiskauksena eli lapsen raiskauksena.

"Euroopassa hymyillään meidän tuomioille"

Heinosen mukaan Suomi voisi otta mallia muista Pohjoismaista.

– Ruotsissa on tämän tyyppinen säädös voimassa, että seksuaalinen teko lapsen kanssa tuomitaan raiskauksena ja tuomio on aina vähintään kaksi vuotta, Norjassa kolme vuotta. Ja kyllä muissa Euroopan maissa vähän hymyillään näille meidän tuomioille, joissa monista rikoksista saa kovempia tumioita kuin näistä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Heinosen mukaan nykyinen linja on ristiriidassa nykyisen oikeustajun kanssa.

– Meillä aika kategorisesti tulkitaan tällä hetkellä ensikertalaisuus-määritelmää. Tämä vaikuttaa siihen. että yleisesti raiskauksista neljä kymmenestä tuomitaan ehdollisena ja yleisen oikeustajun mukaan ehdollista vankeusrangaistusta ei pidetä riittävänä tämäntyyppisistä rikoksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.