Rikoskomisariota epäillään tehtäviensä laiminlyönnistä turvapaikanjakijan käännyttämisessä

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on päättänyt syytteen nostamisesta rikoskomisariota vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kertoo Oikeuskanslerinvirasto (OKV).

Rikoskomisariota epäillään laiminlyönnistä varmistaa, ettei turvapaikanhakijan käännyttämiselle ollut esteitä ennen käännyttämisen täytäntöönpanoa.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario oli laiminlyönyt, että uusi turvapaikkahakemus saatetaan asianmukaisesti vireille.

Lisäksi hän oli laiminlyönyt varmistaa, että uuden turvapaikkahakemuksen vaikutuksesta käännyttämisen täytäntöönpanoon oli kysytty ja saatu Maahanmuuttoviraston (Migri) kanta, OKV kertoo tiedotteessa.

Turvapaikanhakija oli ennen käännyttämisen täytäntöönpanoa yrittänyt jättää uuden kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen, jota ei kuitenkaan ollut saatettu vireille. Migri ei siten ollut voinut arvioida uuden hakemuksen perusteita eikä sen vaikutusta käännyttämisen täytäntöönpanoon, OKV kertoo.

Tapaus tuli ilmi kantelun perusteella

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin syytteen nostamiseksi.

Tapaus tuli ilmi turvapaikanhakijan avustajan kantelun perusteella.

OKV:n mukaan rikoskomisario myönsi esitutkinnassa, ettei hän tapahtuma-aikana ollut tietoinen Poliisihallituksen ohjeistuksesta, jonka mukaan turvapaikkahakemuksen perusteiden arvioiminen kuuluu aina yksiselitteisesti Migrin tehtäviin eikä poliisille, OKV kertoo.

Apulaisoikeuskansleri antoi ratkaisunsa keskiviikkona. Ratkaisu ja muut asiakirjat ovat toistaiseksi salassa pidettäviä.

Lue myös:

    Uusimmat