Oikeuskansleri pitää sisäministerin johdolla tehtyä pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelua epäonnistuneena.
Tästä kertoo oikeuskanslerin mukaan asiaa koskeva yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanotto.
Siinä yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi sisäministeriön poliittisen johdon antaneen ministeriön virkahenkilöille syrjivää ohjeistusta, kun se ohjeisti kohdistamaan pakolaiskiintiön erityisesti kristittyihin pakolaisiin.
Oikeuskanslerilla ei kuitenkaan ole aihetta epäillä sisäministeri Mari Rantasta (ps.) tai häntä sijaistanutta Lulu Rannetta (ps.) lainvastaisesta menettelystä asiassa.
Oikeuskansleri antoi ratkaisunsa asiassa keskiviikkona.
– Perehdyn ratkaisuun seuraavaksi huolellisesti. On selvää, että otan toiminnassani huomioon oikeuskanslerin esittämät huomiot, Rantanen kommentoi oikeuskanslerin ratkaisua tiedotteessaan.
"Objektiiviset perusteet kyettävä esittämään"
Ylimpänä laillisuusvalvojana oikeuskansleri tutki asian erityisesti valtiosääntö- ja hallinto-oikeudellisesta sekä rikosoikeudellisesta näkökulmasta ja arvioi valmisteluun liittyviä rikosoikeudellisen ja muun virkavastuun kysymyksiä.
Asiassa kävi oikeuskanslerin mukaan ilmi, että sisäministerin erityisavustaja oli itsenäisesti muuttanut valmistelun aikana pakolaiskiintiön kohdentamisen määriä eri pakolaisryhmien välillä.
Selvityksen perusteella ei kuitenkaan ollut näyttöä siitä, että erityisavustaja olisi sisäministeriön poliittisen johdon linjausta tehdessään antanut kielletyllä tavalla merkitystä sille, mikä uskonto kyseisillä pakolaisryhmillä oli.
Oikeuskansleri kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että toiminta tulee voida perustella hyväksyttävillä perusteilla.
– Objektiiviset perusteet linjauksille on hyvän hallinnon vaatimusten vuoksi kyettävä esittämään, jotta ratkaisu ei näytä mielivaltaiselta. Tältä osin perustelut ovat olleet riittämättömät ja niiden puutteet ovat synnyttäneet epäillyn syrjinnästä, oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan.
Lisäksi oikeuskansleri kiinnitti sisäministerin erityisavustajan huomiota viranomaisen velvollisuuteen edistää yhdenvertaisuutta.
Oikeuskansleri ei kuitenkaan katsonut, että erityisavustajan menettely olisi täyttänyt rikoksen tunnusmerkistön. Uskontoa ei oikeuskanslerin selvityksen perusteella käytetty asiassa lainvastaisella tavalla perusteena pakolaiskiintiön kohdentamiselle.
Oikeuskansleri: Ministerin linjattava merkittävät asiat
Ministeri Rantasen ja ministeri Ranteen osalta oikeuskansleri katsoi, ettei hänellä ole aihetta epäillä kumpaakaan virkavelvollisuuden laiminlyömisestä tai lainvastaisesta menettelystä ministerin virkatoimessa.
Hän kuitenkin kiinnitti ministeri Rantasen huomiota siihen, että ministerin on riittävästi ohjattava ja valvottava valtiosihteerinsä ja erityisavustajiensa toimintaa sen varmistamiseksi, että poliittiset linjaukset tehdään tosiasiallisesti ministerivastuulla.
Oikeuskansleri kiinnitti ministereiden huomiota myös siihen, että ministerin on itse linjattava merkittävät asiat, annettava niissä itse ohjaus virkamiehille sekä suoraan hyväksyttävä avustajiensa tekemät ratkaisut.
– Sekä ministereiden että heidän poliittisten ja virkamiesavustajiensa tulee varmistaa, ettei heidän antamansa poliittinen ohjaus sisällä suoraan tai välillisesti syrjiviä elementtejä sekä varmistua siitä, ettei se myöskään synnytä epäilyjä syrjinnän mahdollisuudesta, oikeuskansleri katsoi ratkaisussaan.
Syrjintäepäily asiassa oli syntynyt muun muassa valmistelun aikana laaditussa diaesityksessä käytetystä ilmaisusta "kristittyjä".
Oikeuskansleri painotti, että asioiden virkavalmistelussa ministeriössä on syytä noudattaa tarkkuutta käytetyissä ilmauksissa myös hallinnon sisäisen valmistelun aineistossa, jotta niiden perusteella ei voi syntyä epäilystä syrjinnästä tai muusta lainvastaisesta menettelystä.