Rikosepäilyjen pyörteessä oleva Uros olisi saattanut menestyä ilman yhtä väärää liikettä: "Idea olisi voinut toimia"

Esittelyssä Uros mobiiliruhtinaan tarina 3:10
Katso videolta dokumenttisarjan esittely.

Talousrikosepäilyjen keskelle joutunut teknologiayhtiö Uroksen maine on ryvettynyt ja koko yritystä on pidetty jopa huijauksena.

C Moren Uros – mobiiliruhtinaan tarina -dokumentissa esitetään kuitenkin, että Uros olisi saattanut menestyä rehellisessa kilpailussa nousevan teknologian alalla. Kysymys on, mikä meni mönkään.

Dokumentissa haastateltu WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että yrityksellä oli aidosti tarkoitus menestyä rehellisellä liiketoiminnalla.

Alun perin verkon käytön ulkomailla mahdollistaneilla GoodSpeed-mokkuloilla mainetta kerännyt Uros kertoi kehittävänsä asioiden internet -teknologiaa, eli IoT:ia. Siinä tarkoitus on, että laajemmin kaikenlaiset laitteet voidaan vielä internetiin, teollisuudesta kotitalouksiin.

"Ihan hyvä idea"

Hyppönen kertoo, että yrityksen tarkoituksena oli ilmeisesti menestyä eräänlaisten sähköisten SIM-korttien, eSIM:ien kentällä.

Ne ovat laitteessa sisällä olevia, eräänlaisia tyhjiä SIM-kortteja, joihin verkoista ostetaan eSIM-palvelu. Sen avulla laite saadaan verkkoon. ESIM:ien avulla yhä useampi yritys voisi viedä tuotteensa verkkoon.

Dokumentin mukaan yrityksen sisällä oltiin jo sitä mieltä, että tuote on lähes valmis, mutta ongelmaksi saattoi muodostua se, etteivät markkinat olleet vielä valmiit.

– Uskon, että Uroksella oli ihan oikea idea laajentaa tätä GoodSpeedin kautta tullutta verkkoon pääsemisideaa laajemmalle kuin vain näihin mokkuloihin, koska selvää on se, että miljoonia, miljardeja laitteita on menossa verkkoon, Hyppönen sanoo.

– Se on ollut ihan hyvä idea, kyllä siellä varmasti on ollut ihan oikea liikeidea, joka olisi voinut toimia.

Hän kuitenkin arvioi, että ala on varsin kilpailtu. Hyppösen arvio on, että Uroksen kohtaloksi muodostui luultavasti suunnanmuutos.

– Tämä siirtymä mokkulabisneksestä eSIM-bisnekseen oli se, missä he epäonnistuivat, Hyppönen toteaa.

C Moren uusi alkuperäisdokumenttisarja Uros – mobiiliruhtinaan tarina on katsottavissa C More -suoratoistopalvelusta 25. toukokuuta lähtien. Dokumenttisarjassa pohditaan muun muassa sitä, miksi jo vanhastaan miljoonia tienannut Jyrki Hallikainen lähti uusiin liiketoimiin, jotka päättyivät rikostutkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat