Rikosepäily: Suomessa myyty väärennettyä moottoriöljyä autoilijoille

Tulli tutkii, onko Suomessa myyty väärennettyjä moottoriöljyjä vähittäismyyjille ja sitä kautta kuluttajille. Rikosilmoituksen asiassa on tehnyt ExxonMobil Finland Oy, joka on Mobil-voiteluaineiden maahantuoja Suomessa.

Koska tuotteita on myyty Mobilin voiteluainetavaramerkin alla, juttua tutkitaan epäiltynä teollisoikeusrikoksena. Maahantuoja ei kommentoi tarkemmin, mitä moottoriöljylaatuja epäilykset koskevat, koska ei halua vaarantaa viranomaisten tutkintaa.

Asiakasyrityksiään ExxonMobil Finland varoitti asiasta viime helmikuussa. Asia selviää MTV Uutisten haltuunsa saamasta kirjeestä.

"Tietoomme tulleiden vakavien epäilyjen mukaan Suomen voiteluainemarkkinoilla tarjotaan väärennettyjä tuotteita sekä tavaramerkkejä ja muita tunnuksia, jotka voivat loukata ExxonMobilin oikeutta tavaramerkkeihin ja muihin tunnuksiin. Suosittelemme teitä kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että olette hankkinut vain aitoja Mobil-tavaramerkkisiä voiteluaineita liiketoimintaanne."

ExxonMobil vahvistaa MTV Uutisille tehneensä rikosilmoituksen ja varoittaneensa asiakkaitaan epäillyistä väärennöksistä. Muuten yritys ei asiaa kommentoi tutkinnan ollessa kesken.

1:40

Tuotteiden laatua selvitetään

Myös Tulli on tutkinnastaan niukkasanainen.

– Meillä on tällaisesta asiasta tehty tutkintapyyntö ja tällä hetkellä esitutkinta on käynnissä, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Sinkkonen ei ota kantaa siihen, kuinka paljon epäilyksenalaisia öljykanistereita on ollut Suomessa myynnissä. MTV Uutisten tietojen mukaan kyse on ainakin joistain tuhansista tuotteista ja ainakin osassa tapauksista kanisterin sisältö ei ole vastannut tuotelupausta.

– Tässä vaiheessa en ota kantaa siihen. Tämähän vaatii muun muassa laboratoriotutkimuksia, Sinkkonen sanoo.

Toistaiseksi ei siis pystytä arvioimaan, onko tuotteista mahdollisesti voinut syntyä vaurioita autoihin.

Sinkkosen mukaan jutussa on epäiltynä tahoja, jotka ovat tuoneet tuotteita maahan ja jonkin verran myös välittäneet niitä.

Hong Kongeihin tehty takavarikoita

Epäiltyjä väärennöksiä on myyty eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Hong Kong -tavarataloketju osti syksyllä 2014 erän Mobilin moottoriöljyjä, joiden aitoutta nyt tutkitaan.

Tulli takavarikoi kanisterit viime keväänä ja takavarikko koski yli kahtakymmentä tavarataloa. Hong Kong Groupin toimitusjohtajan Mathias Kivikosken mukaan erä oli ostettu pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta.

– Kyse oli pienestä, yksittäisestä erästä. Selvityksen mukaan se on tullut Virosta, Kivikoski kertoo.

Ketju sai kuulla epäilyksistä Tullilta ja sen jälkeen asiaa on selvitelty tiiviissä yhteistyössä. Kivikosken mukaan tavarantoimittajalla ja Tullilla on ollut erimielisyyksiä siitä, minkä laatuisesta öljystä on ollut kyse.

– Meillä ei aikanaan ollut syytä epäillä tavaran alkuperää, sen aitoutta tai laatua. Meille toimitettiin tästä öljystä testiraportit, jotka osoittivat, että sen pitäisi olla korkealaatuista, hyvää tavaraa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.