Poppers katosi yllättäen erotiikkaliikkeiden hyllyiltä – äkillisen katoamisen taustalla erimielisyyksiä kauppiaiden ja tullin välillä

Päihteenä käytetyt poppers-tuotteet hävisivät aikuisviihdekauppojen hyllyiltä Suomessa kuukausi sitten. Tuotteiden äkillisen katoamisen taustalla on niiden myynnistä aloitettu esitutkinta.

Yksi poppers-tuotteita myynyt liike on helsinkiläinen aikuisviihdekauppa Keltainen ruusu. Yrittäjä Eero Meronen kertoo, että Tulli teki liikkeeseen ratsian noin kuukausi sitten ja tuotteisiin liittyen on aloitettu tutkinta.

Popperseiksi kutsutaan hengitettäviä kemikaaleja, jotka kiihdyttävät verenkiertoa ja rentouttavat lihaksia. Popperseja on käytetty seksin yhteydessä etenkin miesten välisessä seksissä. Vaikka tuotteita on käytetty pitkälti päihdyttävässä tarkoituksessa, tuotteita on ollut saatavilla erotiikkaliikkeistä.

Meronen sanoo, että ratsia ja tutkinta tulivat hänelle yllätyksenä.

– Ne on Itävallasta tilattu, rahtiyhtiö on ne kuljettanut ja laatikoiden päällä on lukenut, mitä tavara sisältää ja lasku. Ne on avoimesti tuotu maahan, Meronen sanoo.

Meronen on mukana myös Suomen aikuisviihdeyrittäjien yhdistyksessä. Hänen mukaansa ratsioita on tehty myös muihin alan yrityksiin.

Merosen mukaan ratsian syyksi kerrottiin popperseina käytettyjen aineiden julistaminen lääkeaineiksi vuonna 2013. Merosen mukaan hänellä ei ollut tietoa päätöksestä, vaikka hänen mielestään Fimean olisi pitänyt kertoa päätöksestä erotiikkakauppiaille.

– Ei riitä, että jokin laki tehdään toimiston pöydällä ja aletaan kuuden vuoden päästä huutaa, Meronen sanoo.

Esitutkinta käynnissä

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen vahvistaa, että esitutkinta niin sanottujen poppers-tuotteiden maahantuonnista on aloitettu.

– On saatu tietää, että myynnissä on tavaraa, joka vaatii maahantuonnissa luvan, Sinkkonen kertoo esitutkinnan aloittamisesta.

Sinkkonen ei ota kantaa tässä vaiheessa tutkintaa siihen, millä rikosnimikkeillä asiaa tutkitaan tai kuinka laaja tutkinta on.

Yleisellä tasolla Sinkkonen toteaa, että maahantuotava tavara tarvitsee tuontiluvan riippuen siitä, mitä tavara sisältää.

– On maahantuojan asiana selvittää, mitä tavaraa tuo maahan, Sinkkonen sanoo.

Tuontilupa vain lääkealan toimijoilla

Poppersit ovat kemialliselta rakenteeltaan alkyylinitriittejä. Fimean ylitarkastajan Katja Pihlaisen mukaan alkyylinitriitteihin kuuluva, lääkkeenä ja huumausainetarkoituksessa käytetty amyylinitriitti on luokiteltu lääkeaineeksi jo pitkään.

Vuonna 2013 Fimea linjasi, että muut päihdekäytössä olleet alkyylinitriitit luokiteltiin amyylinitriitin kaltaisiksi lääkkeiksi ja rinnastettiin lääkemääräyksellä toimitettaviin lääkkeisiin. Tämän jälkeen niitä ovat saaneet tuoda maahan vain lääkealan toimijat.

Pihlaisen mukaan vuoden 2013 päätös tehtiin aineiden vaikutusten ja koostumusten takia. Poppersien käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi sydänoireita.

"Lääkeluettelot avoimia"

Pihlaisen mukaan lääkeluetteloa tehtäessä kuulemiskirjeen lääkeaineiden luokittelusta lähetetään tiedoksi pääasiassa lääkealan toimijoille. Hän kuitenkin muistuttaa, että on maahantuojan vastuulla selvittää maahantuontiin liittyvät rajoitukset, eli luokitellaanko jokin tietty aine lääkkeeksi siinä maassa, johon hän on tuomassa tuota ainetta sisältävää tavaraa.

– Nämä luettelot ovat avoimena verkkosivuillamme, ja lääkeluettelot lähtevät aina etukäteen laajalle kuulemiselle, Pihlainen sanoo.

Pihlaisen mukaan hänellä ei ole tietoa tuoreista poppers-tuotteiden takavarikoinnista aikuisviihdeliikkeistä.

Sinkkosen mukaan asian esitutkinnasta tiedotetaan lisää, kun siihen on aihetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja