Hovioikeus tuomitsi HS:n toimittajat Viestikoekeskus-jutusta

Helsingin Sanomat AOP
Toinen toimittajista tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja toinen päiväsakkoihin.AOP
Julkaistu 01.07.2025 10:07(Päivitetty 01.07.2025 10:52)
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

STT

Hovioikeus antoi tuomionsa Viestikoekeskus-jutusta.

Hovioikeus tuomitsi kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja saman rikoksen yrityksestä.

Helsingin Sanomat kertoo, että syytetyt ovat toimittaja Tuomo Pietiläinen ja lehdessä jutun julkaisun aikaan työskennellyt toimittaja Laura Halminen

Pietiläinen tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja Halminen 80 päiväsakkoon.

Esimiesasemassa toimineen toimittajan Kalle Silfverbergin syytteet hylättiin. 

Hovioikeus katsoi, että jo julkaistu artikkeli ja julkaistavaksi aiotut artikkelit sisälsivät tietoja seikoista, jotka ovat määrätty salassa pidettäväksi Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi. 

Painetussa lehdessä ja verkkolehdessä julkaistuissa sekä julkaistuiksi aiotuissa artikkeleissa oli kerrottu sotilastiedustelusta koskien etenkin Jyväskylän Tikkakoskella sijaitsevaa Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. 

Tiedot olivat syytteen mukaan olleet peräisin Puolustusvoimien salassa pidettävistä asiakirjoista tai muutoin Puolustusvoimien salassa pidettävää tietoa.

Hovioikeus katsoi lisäksi, että toimittajat voivat joutua vastuuseen turvallisuussalaisuuksien julkistamisesta tai niiden julkistamisen yrittämisestä, vaikka itse julkaisupäätöksen tekisikin toimituksen ylin johto. 

Hovioikeus katsoi vielä toisin kuin käräjäoikeus, että teko täytti turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksen tunnusmerkistön siltä osin kuin julkaistavaksi aiottuja artikkeleita ei ollut julkaistu sellaisenaan tai lainkaan.

Lue myös: Viestikoekeskus-tuomiolla on laajempaa merkitystä mediataloille, sanoo tuomitun asianajaja

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi toteaa Helsingin Sanomissa, että tuomio on toimitukselle periaatteellisesti vakava, etenkin koska hovioikeus katsoi rikokseksi myös sellaiset jutut, joita ei oltu edes julkaistu. Yläjärvestä linjaus on toimitusten työlle erittäin ongelmallinen.

– Julkaistu juttu liittyi suomalaisia koskeviin tiedustelulakeihin, joilla on yhteiskunnallinen merkitys. Jutun tiedot olivat jo julkaisuhetkellä vuosia vanhoja eivätkä ne vaarantaneet Suomen turvallisuutta. Puolustusvoimat tiesi jutusta etukäteen, Yläjärvi toteaa Helsingin Sanomissa.

– Seisomme tietysti yhä toimittajamme takana. Julkaisupäätökset eivät koskaan Helsingin Sanomissa kuulu yksittäiselle toimittajalle vaan toimituksen johdolle, Yläjärvi lisää.

Artikkelia päivitetty kello 10.52 Yläjärven kommenteilla Helsingin Sanomissa.

Lue myös: Helsingin hovioikeus antaa tuomionsa Viestikoekeskus-jutussa

Tuoreimmat aiheesta

Media