Rikollisista raukkamaisimmat astuvat esiin nyt, varoittaa KRP – "Joillekin kulkutaudit ja inhimillinen hätä ovat tilaisuus tehdä rahaa muiden kustannuksella"

6:50
Poliisi kertoi sunnuntaina ensimmäisestä Suomessa havaitusta koronahuijauksesta – näin rikolliset hyödyntävät poikkeusoloja

Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskus varoittaa suomalaisia poikkeusolojen ja koronaviruksen aiheuttaman sekaannuksen turvin toimivista rikollisista.

KRP:n rikosylikonstaapeli Otso Manninen kirjoittaa asiasta poliisin verkkosivuilla julkaistussa blogikirjoituksessaan. Mannisen mukaan poikkeustila on kyberrikollisille ”mahdollisuuksien runsaudensarvi”. 

– Rikollista eivät harmita sosiaalisessa mediassa kinastelevat kansalaiset, vessapaperimeemien aiheuttama närkästys tai laahaava etäyhteys. Hänelle hyllyrivit eivät ole tyhjiä, vaan mieluisaa poimittavaa riittää ostoskärryn täydeltä.

– Joillekin kulkutaudit ja inhimillinen hätä ovat tilaisuus tehdä rahaa muiden ihmisten kustannuksilla, tekstissä myös todetaan.

Ongelmallisen tilanteesta tekee Mannisen mukaan muun muassa se, että huoli lähimmäisistä, uudet rajoitteet ja yleinen hämmennys kuormittavat ihmisten arvostelukykyä.

Tavallisissa olosuhteissa moni haistaa esimerkiksi sähköpostitse lähetetyn epäilyttävän viestin huijaukseksi helposti. Nyt tilanne on toinen.

– Tiedostamaton tai tiedostettu pelko ja ahdistus maailman tilasta kuormittavat sitä kaistaa, jota normaalisti tarvitsemme toimiaksemme oikein ja ammattimaisesti. Tämä on ymmärrettävää ja luonnollista, blogikirjoituksessa todetaan.

Poliisin mukaan on viitteitä siitä, että koronaviruksen mukana Suomeen rantautuu tietoverkkorikosten, haittaohjelmien ja petosten aalto.

–  Maailmalla tämä on jo havaittu. Lohdullista on se, että me osaamme jo puolustautua sitä vastaan: tehdään asiat niin kunnolla ja oikein kuin teimme ennen poikkeustilaa, Manninen kirjoittaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja