Rikkooko Turkki yhä törkeästi lakia? Turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista taas havaintoja

Turkin väitetään jatkavan pakolaisten palauttamista Syyriaan:"Kuulemme päivittäin uusista tapauksista" 1:12

Silminnäkijöiden mukaan Turkki jatkaa jo tammikuussa aloittamaansa sotaa paenneiden pakolaisten pakottamista rajan yli takaisin Syyriaan. Palautettujen joukossa kerrotaan olevan myös lapsia.

Hatayn maakunnassa silminnäkijät kertovat pakkopalautuksia olevan päivittäin.

– Bussissa oli myös naisia ja lapsia. Viime yönä ainakin kolme minibussia meni ohi Cilvegozun raja-asemalle. Sieltä mennään Syyriaan.

– Emme tiedä karkotetaanko heidät takaisin Syyriaan kuolemaan vai jollekin turvalliselle alueelle, rajan tuntumassa asuva Yunus Dolgun toteaa.

Yumus Dolgun ei ole ainoa, joka tarkkailee vilkasta liikennettä Turkin eteläosissa. Mahmoud Bitar on lisäksi ollut yhteydessä Syyrian puolella rajaa oleviin ihmisiin.

– Kyllä näin näyttää tapahtuvan. Tällä puolella olen nähnyt omin silmin ja minulla on myös ystäviä Syyrian puolella rajaa. He ovat myös nähneet. Pystymme olemaan Skype-yhteydessä ja puhumaan keskenämme.

Mahmoud ihmettelee, miksi viranomaiset ja Eurooppa sulkee silmänsä ja väittää, ettei mitään tapahdu.

Pakolaisten kohtalo huolettaa myös järjestöjä 

Pari viikkoa sitten Amnesty raportoi, että Turkin viranomaiset ovat keränneet pakolaisia kokoon ja karkottaneet syyrialaisia takaisin Syyriaan jo tammikuun puolesta välistä lähtien.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ilmaisi jo silloin huolensa Turkkiin Kreikasta laivattavien ihmisten kohtalosta.

UNHCR:n tiedottaja Liene Veide epäili tiedonkulkua.

– On huoli siitä, ovatko kaikki turvajärjetelyt kuten pitäisi. Toimiiko kaikki siten, että palautetut ihmiset voivat hakea Turkista turvapaikkaa ja onko heillä tästä asiasta riittävästi tietoa.

Myös monet ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet pakkopalautuksia Kreikasta Turkkiin.

"Turkki-sopimus ei ole täydellinen"– EU:ssa tiedostetaan riskit 2:20

Lue myös:

    Uusimmat