Riittävätkö rahat maanpuolustukseen? Orpo eri mieltä Puolustusvoimien komentajan kanssa

Komentaja Kivinen: Euroopan maiden täytyy nostaa puolustusbudjettejaan 2:11
Komentaja Kivinen: Euroopan maiden täytyy nostaa puolustusbudjettejaan.

Väistyvä Puolustusvoimain komentaja piti viimeisen puheensa maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Euroopan on tehtävä enemmän oman turvallisuutensa eteen, painottaa Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Euroopan maiden täytyy Kivisen mukaan nostaa puolustusbudjettejaan ja kasvattaa puolustusteollisuutensa kapasiteettia. Puolustusteollisuuteen tehtävät investoinnit ovat Kivisen mukaan myös edellytys Ukrainan pitkäjänteiselle tukemiselle.

–  Minusta näyttää siltä, että Nato-maiden yhdessä hyväksymä kahden bkt-prosentin puolustusmenotaso ei tule riittämään kattamaan kaikkea sitä, mitä Euroopan on tehtävä, Kivinen sanoi puheessaan maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Puhe oli Kivisen viimeinen maanpuolustuskurssin avajaispuhe, sillä hän jää eläkkeelle kuluvan kuun lopussa ja hänen tilalleen Puolustusvoimain komentajaksi nousee kenraaliluutnantti Janne Jaakkola. Presidentti Sauli Niinistö nimitti Jaakkolan tehtävään tammikuun lopussa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan jokaisen Nato-maan ja eurooppalaisen jäsenmaan tulisi ensin täyttää kahden bkt-prosentin velvoite.

–  Se olisi jo suuri summa rahaa. Me hoidamme osuutemme. Mielestäni kaksi prosenttia riittää meille, sillä me olemme valmistautuneet hyvin jo aiemmin, Orpo sanoi.

Orpo kommentoi asiaa Kesärannassa maanantaina pidetyn tiedotustilaisuuden yhteydessä. Hän kuitenkin totesi, että Euroopassa pitäisi yleisesti panostaa enemmän puolustukseen Venäjän uhan vuoksi.

–  On totta, että meidän täytyy tehdä enemmän Euroopassa. Jokaisen jäsenmaan täytyy, koska Venäjän uhka on kasvanut ja kasvaa jatkuvasti. Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan, Orpo sanoi.

Puolustusvoimain komentaja: Euroopan on tehtävä enemmän oman turvallisuutensa eteen 12:05
Kivinen kommentoi Euroopan turvallisuustilannetta puheessaan maanpuolustuskurssin avajaisissa.

"Venäjä on uhka koko demokraattiselle maailmalle" – puolustusministeri Häkkänen piti painavan puheen maanpuolustuskurssille 3:43

Lue myös:

    Uusimmat