Riitta-Liisa Roposelta historiallinen teko – Jari Isometsä alleviivaa taustaa: "Hyvin spesiaalia"

5:11
Katso ja kuuntele videolta Suomen viestinaisten MM-pronssitunnelmat.

Maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roposesta tuli tänään torstaina pohjoismaisten hiihtolajien historian vanhin MM-mitalisti 42 vuoden ja 302 päivän iässä. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pohtii moiseen saavutukseen yltämisen vaatimuksia.

Roponen hiihti kolmannen osuuden Suomen MM-pronssia saavuttaneessa naisten 4x5 kilometrin viestijoukkueessa Oberstdorfissa. Hän nosti Suomen kuudennelta sijalta neljänneksi ja päästi Krista Pärmäkosken ankkuriosuudelle vain kolme sekuntia edellä olleen Saksan perässä. Pärmäkoski ratkaisi Suomelle pronssin ennen Yhdysvaltoja.

Roponen löi samalla pohjoismaisten hiihtolajien vanhimpana MM-mitalistina mäkihyppylegenda Noriaki Kasain aiemman ennätyksen 41 päivällä.

– Tuohon pitää aika pitkään elää ja pystyä olemaan huipputasolla. Ei se mitään helppoa ole. Urheilussa on niin monta mutta-tekijää matkassa, Jari Isometsä alustaa ja jatkaa:

– Riitta-Liisa on säästynyt loukkaantumisilta, eikä ole ollut isompia sairasteluja. Hänellä on ollut mahdollisuudet vielä yli nelikymppisenä elää täydellistä ammattiurheilijan elämää. Se on mahdollistanut tämän.

Roponen (o.s. Lassila) on saavuttanut nyt kaikkiaan seitsemän MM-mitalia, joista kaikki ovat viestimatkoilta. Ensimmäinen MM-mitali tuli jo 16 vuotta sitten juuri Oberstdorfissa, jolloin Roponen hiihti Pirjo Mannisen (nykyinen Muranen) kanssa parisprintin hopeaa.

Vahvaan iskuun kauden tärkeimmällä hetkellä iskenyt Roponen oli näissä kisoissa jo aiemmin paras suomalainen naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa, kun hän sijoittui kymmenenneksi

Liekki lepattaa

Roposta valmentaa hänen aviomiehensä Toni Roponen, ja pariskunnalla on myös 17-vuotias hiihtokisoja kiertävä Ida-tytär. Liekki hiihtoa kohtaan palaa perheessä vahvasti.

– Monilla pitkästä urasta haaveilijoilla tulee joku elämän realiteetti vastaan. Joko motivaatio loppuu, ettei jaksa enää treenata, tai ei ole enää olosuhteita. Riitta-Liisalla on ollut olosuhteita, eikä hänen motivaationsa ole ollut missään vaiheessa koetuksella.

Isometsä jakaa Roposelle ansaittua kunniaa.

– Tiedän itse, että treenaaminen on aika kovaa hommaa. Urheilulle pitää antaa kaikkensa. On hyvin spesiaalia antaa vielä 42-vuotiaana urheilulle kaikki.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja