Riitta-Liisa Roponen koki viestin aikana valtavan yllätyksen – kysyi, voiko asia olla totta

5:11
Katso ja kuuntele videolta Suomen viestinaisten MM-pronssitunnelmat!

Riitta-Liisa Roponen hiihti yllätysten viestiä, kun Suomi saavutti MM-pronssia naisten 4x5 kilometrin kilpailussa Oberstdorfissa. Hän meni hämilleen jo kilpailun aikana.

Viestin suurimpiin suosikkeihin laskettu Ruotsi putosi täysin kärjen kelkasta kahdella ensimmäisellä perinteisen osuudella. Siinä missä Johanna Matintalo päästi Roposen kolmososuudelle kuudentena, vajaat 33 sekuntia kärjestä, Ruotsin peli mitaleja ajatellen oli jo käytännössä pelattu.

Ruotsin toisen osuuden viestinviejä Charlotte Kalla rämpi vaihtoon yhdeksäntenä, 1.39 minuuttia kärkeä perässä. Roponen muistaa vaihtoa ennen hämmästelleensä, voiko Ruotsin asema pitää paikkaansa.

– Piti kysyä, onko Ruotsi oikeasti vasta tuolla, kun en ollut nähnyt tilannetta. Leikkasiko se (tv-kuva) eri tavalla? Roponen sanoi.

– Ilmeisesti heillä oli pahoja voiteluongelmia tänään.

Veljen viesti varoitti

Roponen nosti Suomen hienolla hiihtämisellään viestissä neljänneksi ja laski Krista Pärmäkosken ankkuriosuudelle vain kolme sekuntia kolmantena olleen Saksan perässä.

– Oli tarkoitus lähteä tekemään just oma hiihto. Ajattelin, että tällä kelillä tulee sippaamisia vielä, vaikka on vitosen matka. Oli tosi raaka keli, kyllä siinä happoja tuli, Roponen kertasi taktiikkaansa.

Roponen pystyi raskaalla, pehmeällä ladullakin tikkaamaan nousuihin vahvasti.

– Nousut kyllä lähtivät helkkarin hyvin ja suksi pelasi loistavasti. Oli loikka päällä.

– Sanoinkin, että olisi vaihto voinut tapahtua mäen päällä, niin olisi saatu Krista lähtemään pommina alamäkeen taistelemaan.

Alamäet Roponen yritti ottaa varoen. Hän paljasti, että taustalla oli myös veljen näkemä uni.

– Velipoika laittoi eilen viestiä, että hän näki unta, että Suomi ja Ruotsi kaatuivat alamäessä, että mene varovasti ne.

"Riitta-Liisa, 42, kiittää ja kuittaa"

Roponen (o.s. Lassila) oli saavuttanut Oberstdorfissa aiemminkin MM-mitalin, parisprintin hopeaa Pirjo Mannisen (nykyinen Muranen) kanssa vuonna 2005. Mitali oli tuolloin yllätys, mutta sitä oli myös tämän päivän pronssi ennakkosuosikki Norjan ja Venäjän jälkeen. Riemu purkautui Suomen villeissä juhlinnoissa maalialueella.

– Tämä oli ihan valtava yllätys.

Roponen otti haltuunsa pohjoismaisten hiihtolajien vanhimman MM-mitalistin tittelin. Hän on tänään 42 vuotta ja 302 päivää vanha, ja löi mäkihyppylegenda Noriaki Kasain aiemman ennätyksen 41 päivällä.

– Olen erittäin ylpeä itsestäni. Riitta-Liisa, 42, kiittää ja kuittaa, Roponen sanoi.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja