Riitta-Liisa Roponen hiihti jo olympialaisissa, kun Norjan nykytähti oli vaipoissa – Krista Pärmäkoski ollut hukassa ilman veteraanin apua

3:19
Riitta-Liisa Roponen kertoi MTV Urheilulle tuntemuksistaan ennen tiistain MM-starttia ja palasi vaikeaan ajanjaksoon ennen Lahden MM-kotikisoja.

Riitta-Liisa Roponen, 42, tulee hiihtämään Oberstdorfissa aikuisuransa 14. arvokisat. MTV Urheilu kysyi mielipidettä Roposen huimasta, seitsemän arvokisamitalia käsittävästä urasta kahdelta hänen pitkäaikaiselta maajoukkuetoveriltaan, Anne Kyllöseltä ja Krista Pärmäkoskelta. 

Roponen on hiihtänyt Salt Lake Cityn vuoden 2002 olympialaisista lähtien kaikissa muissa maastohiihdon arvokisoissa paitsi Lahden kotikisoissa vuonna 2017. Sieltä hän joutui jäämään sivuun leikkausta vaatineen selkävamman takia.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Vertailun vuoksi: Norjan nouseva tähti Helene Marie Fossesholm oli alle vuoden ikäinen, kun nykyinen kilpasisko Roponen (tuolloin vielä Lassila) hiihti jo ensimmäisessä olympialaisissaan. 

– Hurjalta kuulostaa. En ole hänen kauttaan tätä ajatellut, mutta suomalaishiihtäjä Eveliina Piippo oli juuri syntynyt, kun hiihdin ensimmäistä kertaa maailmancupissa, Roponen pyöritteli ihmeissään MTV Urheilulle.

30-vuotiaalle Pärmäkoskelle ja Kyllöselle, 33, Roponen on hyvin tuttu maajoukkuetoveri ja ystävä. Pärmäkoski on saavuttanut Roposen kanssa yhdessä myös kaksi MM-viestipronssia (2011 ja 2015).  

– Onhan se ihan mielettömän hieno ura, ja pitää hattua nostaa, että "Ritu" jaksaa vielä kamppailla ja taistella paikoista. Ja hän on ehdottomasti paikkansa ansainnut tänne. Hän on osoittanut, että on kärkikolmikossa vapaan hiihtäjänä suomalaisista, Pärmäkoski toteaa. 

– En usko, että oma ura jatkuu enää tuossa vaiheessa, hän lisää naureskellen. 

Kyllönen kuvailee Roposen uraa sanalla "huikea". 

– Nykypäivänä puhutaan todella paljon siitä, että pitäisi olla huipulla jo hyvin nuorena ja saavuttanut jotain tiettyyn ikään mennessä. On hienoa, että Ritu näyttää sen, ettei kestävyysurheilussa ikä merkkaa niin paljon. Se voi tuoda jopa jotain lisää, kun on niin paljon kokemusta ja harjoitusvuosia alla. On hieno asia, että hän on mukana joukkueessa ja pystyy hiihtämään noin kovaa edelleen.

Entä millaista oppia Roponen on antanut Kyllöselle?

– Ainakin sen, että oman uran lopettamisvuosi vain lykkääntyy ja lykkääntyy! Kyllönen nauraa leveästi. 

– Aina sitä ajattelee, että milloin on viimeinen vuosi ja minne asti hiihtää. Jos Ritullakin on meno tuollaista, niin eihän tässä ole mikään kiire. Siirtää vain tavoitteita eteenpäin.

Pärmäkoski pitää sitä hienona, että hyvä ystävä on "edelleen reissussa mukana". 

– Olen saanut häneltä paljonkin oppia. Viime vuonna, kun Ritu ei ollut niin paljon kisoissa mukana, piti välillä laittaa viestiä, että "apua, mitä minä teen", Pärmäkoski naureskelee.

– Hän on opettanut minut pakkaamaan. Se on ollut minulle aina haaste, jossa Ritu on auttanut. Hän tuo tänne mukanaan hyvää joukkuehenkeä ja iloisuutta.

Roponen, Pärmäkoski ja Kyllönen hiihtävät vapaan 10 kilometrin kilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa tiistaina. Suomen nelikon täydentää Laura Mononen. Kilpailu starttaa Suomen aikaa kello 14.15.  

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja