Riitelevätkö sisarukset jatkuvasti? Se ei välttämättä ole huono asia – tässä syy

6:26

Lapsiperheessä arki sujuu harvoin ilman minkäänlaisia kahinoita, mutta se ei välttämättä ole huono asia, uutisoi Ladbible.

Miten sisarusten riitelyyn tulisi puuttua? Katso yllä olevalta videolta, mitä mieltä on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen.

Suurin osa vanhemmista unelmoi varmasti siitä, että lapset tulisivat hyvin toimeen sisarusten kanssa ja voisivat leikkiä yhdessä ilman kahinoita. Brittitutkimuksen mukaan sisarusten välisestä kahnauksesta voi kuitenkin olla myös hyötyä lapsen kehitykselle.

Cambridgen yliopiston viisi vuotta kestänyt tutkimusprojekti nimittäin osoittaa, että sisarusten välinen vihoittelu voi vahvista lapsen emotionaalisia ja mentaalisia kykyjä sekä parantaa sosiaalisia taitoja.

Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin lasten kognitiivista ja sosiaalista kehitystä 2–6 ikävuoden välillä.

– Mitä enemmän lapset pahoittavat toistensa mielen, sitä enemmän he oppivat tunteidensa säätelystä ja siitä, kuinka he voivat vaikuttaa toisten tunteisin, sanoo tohtori Claire Hughes, joka on kirjoittanut aihetta käsittelevän kirjan Social Understanding and Social Lives.

Kahnaus ja tappelu ei ole aina hyvä asia

Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että sisarusten välinen kahnaus voi olla myös huono asia. Jos kahnaukseen kuuluu alituista väkivaltaa, pitäisi aggressiivisen lapsen käytökseen puuttua.

Käytös on rakentavaa, kun lapset myös oppivat sopimaan riitansa ilman, että toinen lapsi joutuu jatkuvasti alistumaan toisen tahtoon.

– En halua olla se nainen, joka sanoo, että on hyvä, jos lapsesi vihaavat toisiaan, mutta vanhemmat saattavat saada siitä jonkinlaista lohdutusta, kun heidän lapsensa tappelevat, he oppivat tärkeitä sosiaalisia taitoja ja viisautta, jonka he vievät kodin ulkopuolelle ja käyttävät toisiin lapsiin, Hughes sanoo The Guardianille.

Myös Mannerheimin lastensuojeluliitto muistuttaa lasten välisten riitojen hyvistä puolista ja toteaa, että riidat ovat osa myös onnellisten ja toimivien perheiden arkea.

Liitto kuitenkin muistuttaa, että joskus sisarusten väliset riidat voivat myös lannistaa ja vaurioittaa lasta. Lapsia ei kannatakaan aina jättää riitojen keskellä oman onnensa nojaan ja kuitata kaikkea tappelua asiaan kuuluvana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja