Mainos

Riita invapaikalle parkkeeraamisesta päättyi aseistamattoman miehen kuolemaan – aluksi syytteiltä välttyneen ampujan kiistelty oikeudenkäynti alkaa Floridassa

0:49

Floridalainen mies ampui vuosi sitten aseistamattoman tummaihoisen miehen ruokakaupan parkkipaikalla riidan aikana. Keskustelua herättänyt oikeudenkäynti alkaa tänään, kertoo CNN.

Viime vuoden heinäkuussa Michael Drejka ajautui riitaan Britany Jacobs -nimisen naisen kanssa ruokakaupan parkkipaikalla, koska Jacobs oli parkkeerannut autonsa invapaikalle.

Jacobsin miesystävä Markeis McGlockton oli ollut heidän 5-vuotiaan poikansa kanssa sisällä kaupassa. Heidän tultuaan ulos McGlockton näki naisystävänsä riitatilanteen, käveli Drejkan luo ja tönäisi häntä. Drejka kaatui maahan työnnön voimasta.

Istuessaan maassa Drejka veti esiin aseensa ja ampui sillä McGlocktonia, joka kaupan valvontakameroiden tallenteen perusteella oli jo kääntymässä pois päin Drejkasta. Tilanne kesti vain muutaman sekuntin.

Ampujaa ei pidätetty paikan päällä

Poliisin mukaan Drejka oli ampumisen jälkeen yhteistyöhaluinen ja hänellä oli voimassaoleva aseenkantolupa. Vaikka Drejka oli itse aloittanut riidan ja otti aseen käyttöön, häntä ei pidätetty paikan päällä, koska sheriffin mielestä osavaltion itsepuolustuslaki suojeli häntä.

– Tultuaan työnnetyksi maahan hänestä [Drejkasta] tuntui, että seuravaaksi McGlockton hyökkäisi uudestaan hänen päälleensä, Pinellasin piirikunnan sheriffi Bob Gualtieri sanoi viime kesänä. 

Kuukautta myöhemmin valtionsyyttäjä nosti Drejkaa vastaan syytteen taposta. Hän kiisti syyllisyytensä, ja hänet vapautettiin 100 000 takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Kiistelty laki vapautti George Zimmermanin

Oikeudenkäynnissä odotetaan kannanottoa Floridan "Stand your ground" -laiksi kutsuttuun kiisteltyyn itsepuolustuslakiin. Lain nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna "pidä puolesi".

Lain mukaan henkilöllä ei ole velvollisuutta perääntyä ja hänellä on oikeus käyttää asetta kuollettavasti, jos hänellä "on syytä uskoa" estävänsä sillä oman kuolemansa tai vakavan fyysisen vahingon.

Sheriffi Gualtieri on sanonut, että laki on luonut erittäin korkean kynnyksen pidättää henkilö, joka väittää "pitäneen puolensa".

Lailla oli merkittävä rooli kuuluisuuteen nousseessa Trayvon Martinin tapauksessa, jossa tummaihoinen, aseeton 17-vuotias Martin tuli naapurinsa George Zimmermanin ampumaksi vuonna 2012. Tapaus nostatti laajan keskustelun rasismista ja aseenkäytöstä Yhdysvalloissa.

Zimmermanin puolustus vetosi oikeudessa stand your ground -lakiin ja itsepuolustukseen. Zimmerman todettiin syyttömäksi murhaan, josta häntä syytettiin.

Martinia ja nyt McGlocktonin tapauksen syyttäjä Ben Crump sanoo, että tapauksissa on yhtäläisyyksiä.

Hänen mielestään itsepuolustuslaki on ongelmallinen Yhdysvaltojen tummaihoiselle väestölle.

– Laki sallii sinun valita vastakkainasettelun. Sinä voit olla riidanaiheuttaja. Voit tappaa tummaihoisen aseistamattoman henkilön ja sanoa: "Ai, se oli itsepuolustusta, pidin vain puoleni", Crump sanoo.

– Sitten sinut päästetään kotiin nukkumaan omaan sänkyyn.

Ampuja oli aiemmin uhannut ampua samalla parkkipaikalla

Drejkan tapauksessa on myös ilmennyt, että hän oli kolme kuukautta aiemmin uhannut toista miestä samaisella parkkipaikalla. 

Tummaihoinen Richard Kelly on kertonut, että Drejka suuttui hänelle, koska hän oli parkkeerannut invapaikalle. Riita yltyi kovaääniseksi, ja Kellyn mukaan Drejka oli riidan lomassa uhannut ampua hänet. 

Drejka oli mennyt autoonsa ja penkonut auton tavaralokeroa. Kelly oli silloin ajanut pois parkkipaikalta, ja Drejka oli huutanut rasistia solvauksia hänen peräänsä. 

Oikeuden dokumenttien mukaan Drejka oli myös ottanut yhteyttä Kellyn työnantajaan. Drejka oli sanonut työnantajalle, että tämän pitäisi olla kiitollinen, ettei hän ampunut hänen työntekijänsä päätä irti.

Drejka on kertonut haastattelussa viime vuonna, että hän turhautuu helposti nähdessään ihmisten käyttävän invapaikkaa, koska hänellä on liikuntavammaisia ihmisiä lähipiirissään. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja