Mainos

Mies ampui aseettoman miehen parkkipaikkariidan vuoksi – itsepuolustukseen vetoaminen ei auttanut: Sai 30 vuotta vankeutta kiistellyssä oikeudenkäynnissä Floridassa

0:49
Video: Keskustelua herättänyt oikeudenkäynti nojasi vahvasti tilanteen tallentaneeseen valvontakameranauhaan.

Floridalainen Michael Drejka on tuomittu 30 vuoden vankeusrangaistukseen Markeis McGlocktonin taposta. Drejka ampui McGloctonin vuosi sitten parkkipaikasta syttyneen riidan päätteeksi.

Drejka välttyi aluksi pidätykseltä floridalaiseen itsepuolustuslainsäädäntöön vedoten.

Floridan "stand your ground" -laiksi kutsutun lain nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna "pidä puolesi".

Lain mukaan henkilöllä ei ole velvollisuutta perääntyä ja hänellä on oikeus käyttää asetta kuollettavasti, jos hänellä "on syytä uskoa" estävänsä sillä oman kuolemansa tai vakavan fyysisen vahingon.

Lakia on pidetty erittäin ongelmallisena yhdysvaltojen tummaihoiselle väestölle. Lailla oli merkittävä rooli kuuluisuuteen nousseessa Trayvon Martinin tapauksessa, jossa tummaihoinen, aseeton 17-vuotias Martin tuli naapurinsa George Zimmermanin ampumaksi vuonna 2012. Tapaus nostatti laajan keskustelun rasismista ja aseenkäytöstä Yhdysvalloissa.

Tilanne tallennui valvontakameralle 

McGloctonin ampuminen ja siihen johtaneet tapahtumat tallentuivat kaupan videotallenteelle, jota oikeudessa tutkittiin tarkasti.

Tallenteella näkyy, miten McGlocton tönäisee ensin Drejkan maahan, minkä jälkeen Drejka istuu maassa kaivaen aseen esiin. Videolla näkyy, että McGlocton oli jo perääntymässä Drejkasta, kun tämä ampui.

Puolustus esitti Drejkan tapauksen aitona uhrina, joka pelkäsi tilanteessa henkensä puolesta, ja sen vuoksi käytti asetta. Syyttäjä puolestaan kutsui ampumista tahalliseksi, eikä häneen kohdistunut todellista uhkaa. Syyttäjän mukaan Drejka "otti niin hyvän laukauksen kuin pystyi".

Drejkan on myös kerrottu uhkailleen toista tummaihoista miestä samaisella parkkipaikalla aikaisemmin.

McGloctonin verestä löydettiin MDMA-päihdeainetta tapahtumahetkellä. Oikeuslääkäreiden mukaan päihde aiheuttaa euforiaa ja empatiakyvyn nousua, eikä esimerkiksi agressiivisuutta, joka olisi voinut vaikuttaa hänen käytökseensä tilanteessa.

Valamiehistö mietti päätöstään yli kuusi tuntia kuultuaan todistajia kahden päivän ajan. Drejka ei aluksi reagoinut tuomion lukemiseen, mutta alkoi kyynelehtimään hetken kuluttua.

McGloctonin perhe oli tuomiosta helpottunut. 

– Veikkaan, ettette olisi ikinä ajatelleet tämän päivän tulevan, syyttäjä Fred Schaub sanoi hiljaa McGlocktonin perheelle ennen loppupuheenvuoroa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja