Hallintovaliokunta: Itäraja tulee voida laittaa tarvittaessa kiinni

Hallintovaliokunta: Itäraja pystyttävä sulkemaan tarvittaessa 1:43
Hallintovaliokunta: Itäraja pystyttävä sulkemaan tarvittaessa

Eduskunnan hallintovaliokunta vaatii, että Suomen itäraja voidaan tulevaisuudessa sulkea kokonaan.

Suomi varautuu mahdollisiin hybridiuhkiin päivittämällä sekä rajavartio- että valmiuslakia.

Rajavartiolakiin ollaan lisäämässä mahdollisuus keskittää turvapaikkahakemukset jopa vain yhdelle rajanylityspaikalle poikkeustilanteessa, jossa Suomeen kohdistuu laaja masinoitu maahantulijoiden vyöry.

Eduskunnan hallintovaliokunta linjasi tänään, että laissa tulee olla pykälä, jolla Suomen koko itäraja ja sen joka ainoa rajanylityspiste voidaan tarvittaessa laittaa kiinni.

Sanatarkasti valiokunta katsoo lausunnossaan, että "lainsäädäntöömme on lisättävä säännös", jonka mukaan turvapaikanhaku voidaan tarvittaessa "väliaikaisesti ja poikkeuksellisen äärimmäisessä tilanteessa keskittää muualle kuin vieraan valtion vastaiselle rajanylityspaikalle".

Linjauksen puolella on koko hallintovaliokunta, sekä hallituksen että opposition kansanedustajat.

Tähän asti on ollut epäselvää, voisiko lakiuudistuksen jälkeen turvapaikanhaun keskittää tarvittaessa vaikkapa Helsinki-Vantaan lentokentälle vai tulisiko vähintään yhden itärajan rajanylityspisteen olla auki turvapaikanhaulle.

Yksimielisyys löytyi hallintovaliokunnassa

Rajavartiolain lakiesityksessä todetaan, että äärimmäisessä tapauksessa Suomi voisi keskittää turvapaikanhaun vain yhdelle raja-asemalle.

Samalla pitäisi kuitenkin pitää huoli siitä, että Suomesta pystyy tosiasiassa hakemaan suojelua.

– Esimerkiksi yksin tulleilla lapsilla ja lapsiperheillä, vanhuksilla, vammaisilla tai muutoin haavoittuvassa asemassa olevilla voi olla vaikeuksia liikkua auki olevalle rajanylityspaikalle, mikäli lähin rajanylityspaikka on heiltä suljettu, lakiesityksessä todetaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituspuolueissa oli vielä eilen erimielisyyttä siitä, voisiko koko itärajan pistää tarvittaessa kiinni. Kaikki eivät ajatelleet, että itärajan ollessa täysin kiinni Suomesta pystyisi tosiasiassa hakemaan suojelua.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) mukaan valiokunta oli kuitenkin rajapykäläasiassa lopulta yksimielinen.

– En tietenkään valiokunnan sisäisiin keskusteluihin tai käsittelyyn mene sen tarkemmin, mutta eiköhän julkisesta keskustelusta ja täysistunnosta voi päätellä, miten puolet ovat muodostuneet, Purra arvioi.

Turvapaikanhaku on hallintovaliokunnan kannan mukaan voitava keskittää uudistuksen jälkeen Helsinki-Vantaan lentokentälle tai vaikkapa Tornion rajanylityspisteelle.

Lisäksi valiokunta katsoi, että rajavartijoiden valtuuksia on lisättävä, jotta laittomat maastorajan ylitykset voidaan tarvittaessa estää fyysisellä voimalla laajan maahantulon hybridivaikuttamistilanteissa.

Neljän kokoomuslaisen hallintovaliokunnan kansanedustajan tiedotteen mukaan uudet valtuudet voisivat tällaisissa tilanteissa tarkoittaa esimerkiksi mellakkakilpien käyttöä.

Hallintovaliokunta antoi ohjeita itselleen

Valiokunnan linjauksessa ei ole kyse aivan yksinkertaisesta kuviosta.

Eduskunnassa on käsitelty samanaikaisesti sekä valmiuslakia että rajavartiolakia, joista kummallakin pyritään varautumaan laajamittaisen maahantulon hybridiuhkaan.

Oppositio on vaatinut, että jompaankumpaan tai molempiin lisätään mahdollisuus sulkea koko itäraja tarvittaessa kokonaan.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai tänään valmiiksi lausuntonsa valmiuslaista. Samalla se antoi Purran mukaan itselleen ohjeita tulevaan rajavartiolain käsittelyyn.

 – Valiokunta päätti, että hallintovaliokunnan tulee suorittaa tällainen toimitus, että lainsäädäntöön saadaan säännökset, jotka tarvittaessa mahdollistavat koko itärajan sulkemisen ja mahdollistavat rajavartijoille riittävät toimivaltuudet olla ottamatta turvapaikkahakemuksia tällaisissa poikkeusoloissa, Purra kommentoi.

Aivan täysin vankkumattoman varma Purra ei rajapykälien toteutumisesta ollut, vaan muistutti, ettei mistään ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

Purra ei yksilöinyt, miksi hallintovaliokunnan tahto voisi jäädä toteutumatta ja itärajan sulkeminen osoittautua mahdottomaksi. 

Mahdollisesti Purra saattoi ajatella ainakin eduskunnan perustuslakivaliokuntaa, jossa rajavartiolaki saattaa joutua vielä hyvinkin kriittisten pohdintojen kohteeksi.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 16.26. Lisätty tietoa kokoomuslaisten tiedotteesta. Poistettu tulkinnat siitä, että valiokunnan kanta tarkoittaisi asian olevan tulossa lainsäädäntöön. Juttua päivitetty kello 17.00, täydennetty juttua valiokunnan julkistaman lausuntoasiakirjan perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat