Perustuslakivaliokunta linjasi: Itäraja voidaan poikkeustilanteessa sulkea – hallituspuolueiden riveissä rakoilua

Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa rajavartiolain uudistamisesta. Kuumana kysymyksenä on ollut se, voidaanko itäraja sulkea myös turvapaikanhakijoilta poikkeustilanteessa. Perustuslaillista estettä ei valiokunnan enemmistön mielestä ole.

Rajavartiolain uudistamisella pyritään varautumaan muun muassa hybridioperaatioihin, joihin voi kuulua siirtolaisten käyttäminen aseena.

Huolena on ollut se, että Venäjä järjestäisi Suomen rajanylityspaikoille tuhansia siirtolaisia aiheuttamaan ongelmia Suomelle.

Pitkään jatkuneen väännön jälkeen hallituksen esityksessä ollaan nyt mahdollistamassa se, että poikkeusoloissa kaikki itärajan rajanylityspaikat voidaan sulkea ja turvapaikkahakemuksia otettaisiin vastaan vain esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Perustuslakivaliokunta ei näe estettä tälle.

– Perustuslakivaliokunnan enemmistö katsoi, että tämä on perustuslainmukainen esitys. Rajanylityspaikat voidaan sulkea ja rajaliikennettä voidaan rajoittaa, mutta valiokunta katsoo kuitenkin, että toimenpiteiden on oltava välttämättömiä. Päätös on kumottava sen jälkeen, kun rajanylitystä ei ole tarpeen rajoittaa, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoo MTV Uutisille.

Hallituksen tehtävänä olisi esimerkiksi hybridioperaation aikana päättää, minne kansainvälistä suojelua tarvitsevien ihmisten hakemusten vastaanotto keskitettäisiin. Perustuslakivaliokunta ei ota näihin paikkoihin kantaa.

– Jos tänne tulee suuri määrä maahantulijoita tai sitten vieraan valtion toimesta välineellistetään tätä maahanmuuttoa. Näissä tapauksissa on mahdollista keskittää näitten hakemusten käsittelyä. Mutta se on tapahduttava kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeussopimusten puitteissa, painottaa Ojala-Niemelä

Vastustusta hallituspuolueista

Perustuslakivaliokunnan päätös oli poikkeuksellinen, koska siitä äänestettiin. Valiokunta pyrkii yleensä yksimielisiin päätöksiin ja välttämään puoluepolitiikan tekemistä, koska kyse on ennen kaikkea perustuslaillisuuden selvittämisestä.

Rajavartiolaista jättivät eriävän mielipiteen kansanedustajat Anna Kontula (vas.), Bella Forsgén (vihr.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

– Pidän poikkeuksellisena, että oman ministerin esitykseen jätetään eriävä mielipide. Kyllä tämä päätös kuitenkin kestää eriävän mielipiteen, Ojala-Niemelä kertoo.

Rajavartiolain uudistus on ollut sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) vastuulla.

Vasmmistoliiton Anna Kontula totesi MTV Uutisille, että kaikkien oikeus hakea turvapaikkaa ei toteudu, jos Itä-Suomen rajanylityspaikat voidaan sulkea kokonaan. Tämän takia vasemmistoliiton ja vihreiden valiokuntajäsenet jättivät eriävän mielipiteen.

– Jos se yksi rajanylityspaikka on vaikkapa Torniossa ja kysymys on pyörätuolissa olevasta ihmisestä jossakin tuolla Karjalan seudulla. Niin kyllä silloin voi sanoa, että se yksi rajanylityspaikka tässä tilanteessa käytännössä tarkoitta, ettei tällä henkilöllä ole turvapaikanhakumahdollisuutta. 

Kontulan mukaan lakiesitys antaa myös liikaa valtaa vallassa olevile hallituksille. Hallitukset määräävät itse milloin turvapaikanhakijoiden määrä on liian suuri ja rajanylityspaikkoja voidaan sulkea. Kontulan mukaan tämän olisi pitänyt määritellä tarkemmin lakiesityksessä. Myös tästä kohdasta äänestettiin valiokunnassa.

Valiokunnan näkemystä vastaan äänesti Kontulan, Forsgrenin ja Alanko-Kahiluodon lisäksi myös Mats Löfström, joka on ruotsalaisen eduskuntaryhmän edustaja valiolkunnassa. Tähän kohtaan ei kuitenkaan jätetty eriävää mileipidettä.

Rajavartiolain uudistuksessa mahdollistetaan lisäksi jykevämmän aidan rakentaminen itärajalle sekä mahdollistetaan viranomaisille esimerkiksi kiinteistöjen tai bussien haltuunotto poikkeusoloissa korvausta vastaan. Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä rajavartiolain sekä valmiuslain uudistukset heinäkuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat