Mainos

Riihimäen vankilakapinan tuomiot alenivat

Hovioikeus piti puolentoista vuoden takaista riehumista törkeänä vahingontekona.

Kouvolan hovioikeus on alentanut rangaistuksia Riihimäen niin sanotusta vankilakapinasta. 12 sellinsä rikkonutta vankia sai hovista 6-9 kuukauden ehdottomat vankilatuomiot törkeästä vahingonteosta. Rangaistukset ovat pari kuukautta käräjäoikeuden langettamia lyhyemmät.

Tuomitut ovat pääosin kovan luokan rikollisia, jotka istuvat parhaillaan rangaistuksia esimerkiksi henkirikoksista. Osa heistä kuuluu Bats- ja Rogues Gallery -jengeihin.

Hovioikeus puolitti ratkaisullaan Senaatti-kiinteistöille maksettavat korvaukset 30 000 euroon. Summaa laski se, että sellit oli korjattu aiempaa parempaan kuntoon. Vankien pitää sen sijaan maksaa Riihimäen vankilalle käräjäoikeuden langettamat 7000 euroa.

Hovioikeuden mukaan vangit riehuivat yhteisymmärryksessä, joten he ovat vastuussa vahingoista yhdessä. Todisteina siitä oli muun muassa vankien välistä kirjeenvaihtoa sekä vankien uhkaukset hajottaa talo "tiili tiileltä" ja saattaa osastot "rakenteelliseen nollatilaan". Kukaan vangeista ei kiistänyt hajottamista, mutta heidän mielestään kyse oli törkeän sijaan tavallisesta vahingonteosta.

Nyrkkeilysäkki evättiin

Puolustuksen mukaan vangit kapinoivat epäinhimillistä kohtelua vastaan. Vankien mukaan heitä eristettiin muista vangeista laittomasti, heidän terveydenhuoltoaan ja ulkoilumahdollisuuksiaan rajoitettiin eikä selleissä ollut mahdollista harrastaa. Tilanne kärjistyi viimein viime vuoden lokakuussa, kun vangit vaativat nyrkkeilysäkkiä. Vankilan johto kieltäytyi, ja samana iltana alkoi rytistä.

Kahakka alkoi kolmella eri osastolla iltakahdeksan aikaan vartijoiden vähennettyä vahvuuttaan yötä varten. Vangit rikkoivat kaiken irtaimen selleistään, puhkoivat seiniin reikiä, irrottivat vessanpyttyjä ja repivät irti lämmitysputkia ja -pattereita. Hajottaminen kesti yli puolenyön.

Vartijat seurasivat tilannetta, mutta päättivät jättää vangit rauhoittumaan selleihinsä yöksi. Aamulla vartijat saattelivat kylmettyneet vangit Riihimäen poliisin tiloihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.