Mainos

Rice: Kuubaa painostettava demokratiaan

Yhdysvaltain ulkoministeri lupaa tukea demokratiaa haluaville kuubalaisille. Kuuban terveysministerin mukaan suolistoleikkaukseen maanantaina joutunut presidentti Fidel Castro voi pian palata tehtäviinsä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on kehottanut suorassa tv-lähetyksessä maailmaa painostamaan kuubalaisia monipuoluevaaleihin nyt, kun maan presidentti Fidel Castron kohtalo on epävarma.

- Olemme teidän tukenanne turvaamassa oikeuksianne - puhua ja ajatella kuten haluatte sekä valita johtajanne vapailla ja oikeudenmukaisilla demokraattisilla vaaleilla, Rice lupasi televisiolähetyksessä varhain aamulla Suomen aikaa.

Rice piti puheensa vain muutama tunti sen jälkeen, kun Valkoinen talo kielsi väitteet Yhdysvaltain Kuuban valtaamissuunnitelmista.

Kuuban kulttuuriministeri Abel Prieto on pyytänyt Washingtonia kunnioittamaan Kuuban valtiollista suvereniteettia. Prieton lausunto on vastaus Ricen puheeseen.

- Condoleezza tietää vallan hyvin, että kukaan Kuubassa ei kuule hänen viestiään. Ulkomaisen hallituksen viranomaisella ei ole mitään arvoa kuubalaisille, vakuutteli Prieto juuri ennen Ricen tv-lähetystä.

Ministeri: Castro toipumassa

Kuuban presidentti Fidel Castro

Kuuban presidentti Fidel Castro on toipumassa leikkauksesta ja palaa pian toimiinsa, kertoi maan terveysministeri Jose Ramon Balaguer eilen.

- Tiedämme komentaja Fidelin paranevan pian ja ja hän on kanssamme kohta, Balaguer sanoi Guatemalan-vierailullaan.

Kuuba vakuuttaa, että valta on "tiukasti" presidentin tehtäviä väliaikaisesti hoitavan Raul Castron käsissä.

- Raul on tiukasti kansakunnan ruorissa, kirjoitti kommunistisen puolueen pää-äänenkannattaja Granma-sanomalehti.

Kuubalaisia ja ulkomaailmaa on askarruttanut se, että Raul Castroa ei ole nähty julkisuudessa. Presidentin tehtävät siirtyivät hänelle maanantaina Fidel Castron jouduttua suolistovaivojen takia leikkaukseen.

79-vuotias Fidel Castro on johtanut saarivaltiota vuodesta 1959 lähtien.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.