Reuters: Niinistö ja Trump aikovat keskustella Nokian 5g-teknologiasta vaihtoehtona kiinalaisyhtiöille

Presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikovat keskustella vaihtoehdoista kiinalaiselle 5g-teknologialle tapaamisessaan tänään, kertoo uutistoimisto Reutersin lähde.

– Suomalainen Nokia on nopeasti kehittänyt 5g-teknologiaa, joka on vähintään samalla tasolla (kiinalaisten) Huawein ja ZTE:n kanssa, nimettömänä pysytellyt lähde Yhdysvaltojen hallinnosta sanoi Reutersille.

5g-tiedonsiirtoteknologia moninkertaistaa 4g-teknologian tarjoamat mobiilidatanopeudet. Nokia on pyrkinyt asemoimaan itseään 5g-dataverkkojen johtavaksi rakentajaksi.

Yhdysvallat on laittanut Huawein mustalle listalle ja kehottanut muitakin maita tekemään samoin. Yhdysvaltojen mukaan Huaweilla on yhteyksiä Kiinan turvallisuuspalveluun, mikä tekee siitä turvallisuusuhan.

Nouseeko Ukraina-kohu esiin?

Niinistö ja Trump tapaavat Valkoisessa talossa illalla Suomen aikaa. Suomen ja Yhdysvaltojen kaupallisen ja teknologisen yhteistyön lisäksi presidentit keskustelevat muun muassa mahdollisuuksista lisätä maiden yhteistyötä Euroopan turvallisuuden parantamiseksi. Suomi on myös parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

Keskeiseksi puheenaiheeksi nousee todennäköisesti Ukrainan tilanne. Niinistö tapasi hiljattain Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Ukraina häilyy tapaamisen taustalla myös toisella tavalla. Viime viikolla Yhdysvaltojen edustajainhuone kertoi aloittavansa virkarikossyytetutkinnan Trumpista.

Syynä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Zelenskyin heinäkuinen puhelu, jossa Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Niinistö arveli aiemmin, että Ukraina-kohu on esillä tavalla tai toisella, muttei kuitenkaan usko sen varjostavan koko tapaamista.

– En minä pelkää mitään. Se on kovasti yhdysvaltalaistoimittajien käsissä. Luulen, että aihe heitä kiinnostaa, ei se minua häiritse, Niinistö sanoi viime kuussa YK:n ilmastokokouksen yhteydessä.

Presidentit ovat tavanneet useasti

Niinistö on lupaillut nostaa myös ilmastoasioita esille keskusteluissa Trumpin kanssa, vaikkei uskokaan pystyvänsä kääntämään tämän päätä. Niinistö aikoo muistuttaa Trumpia ainakin mustan hiilen vaaroista.

– Olen kuullut presidentti Trumpin sanovan, että hän arvostaa puhdasta ilmaa ja vettä. Ok, jos ne ovat arvokkaita, niiden säilyttämiseksi pitää tehdä jotain, Niinistö sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa viime viikolla.

Keskustelun ja työlounaan jälkeen presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Niinistö ja Trump ovat tavanneet useasti. Ensimmäisen kerran he tapasivat vuoden 2017 elokuussa. Myös tuolloin tapaamispaikkana toimi Valkoinen talo. 

Lue myös:

    Uusimmat