Mainos

Retropunk noussut hurjaan suosioon

Poliittisesta kapinoinnista ja yhteiskuntakritiikistä on siirrytty enemmän jätkärockiin ja ujoon uhoamiseen.

Punk elää tällä hetkellä kuuminta retroaikaa. Osasyy tähän on se, että punkin synnystä on kulunut tänä vuonna tasan 30 vuotta.

Tavastian lavalle nousi eilen niin punkkonkareita kuin uusia suosikkejakin. Legendaarinen brittiläinen punkbändi UK Subs sai lämmittelijäkseen Kakkahätä 77-nimisen uuden suomalaisen punkbändin, joka pääsi jo toista kertaa Tavastian lavalle ja on noussut myös Suomen viralliselle listalle. Bändin nimi on herättänyt niin ihmetystä kuin huvittuneisuuttakin, mutta alan arvostelijat kehuvat yhtyettä netissä yltiöinnokkaasti.

- Me tehtiin levy 250 euron budjetilla ja äänitettiin se treenikämpillä. Periaatteessa näytetään keskisormea isojen levy-yhtiöiden markkinakoneistolle sillä, että noustaan tällä tavalla listalle, kertoo rumpali Mirko Metsälä MTV3:lle.

Basisti Juuso Laine puolestaan sanoo, että Kakkahätä 77 ei ole kovin kapinallinen bändi, vaikka jotkut biisit ovat aika suorasanaisia. Kokoomusnuoret saavat kuulla kunniansa ja televisiosta vaaditaan lisää väkivaltaa.

- Meidän ei kuitenkaan tarvitse näyttää punkkareilta ja hankkia H&M:stä punkkuteita tai laittaa mustaa päähän. Se ei ole punkissa se juttu meille. Musiikin pitää puhua puolestaan, kertoo parturikampaajaksi opiskeleva basisti Laine.

Kitaristi ja taustalaulaja Janne Eriksson kertoo esikuvikseen Kollaa kestään, Sensuurin, Eppu Normaalin ja Pelle Miljoonan. Eniten bändi on ammentanut Pelle Miljoonan alkuaikojen tunnelmista. Eriksson sanoo suoraan, että sanoissa ja sävellyksissä on reilusti lainattu vanhoilta punkbändeiltä. Bändin solisti Teemu Bergman taas sanoo Kakkahätä 77 oli paskin nimi mitä keksittiin ja valittaa, että keikka ei tällä kertaa ollut paras mahdollinen. Ei kuulema ollut tarpeeksi olutta pohjalla.

Uhon alku

Uhoaminen kuuluu joka tapauksessa punkiin. Sex Pistolsin kitaristi Steve Jones oli ensimmäinen, joka vuonna -76 sanoi kirosanan "fuck" Britannian televisiossa. Suomen ulkoministeriö ei päästänyt 1970-luvulla Sex Pistolsia Suomeen keikalle ja Eppu Normaali teki kappaleen "Rääväsuita ei haluta Suomeen". Sedät kuitenkin jaksavat heilua ja kapinoidakin, vaikka eilen Tavastialla esinntyneellä UKSubsin solistilla on ikää jo 63-vuotta.

- Sama juttu kaikkialla maailmassa. Hallitukset ovat pelkkiä rosvoja. Olemme yhä vihaisia tästä. He sanovat rakentavansa tuhansia taloja, mutta he vain sanovat niin, eivätkä tee yhtään mitään, kertoo Charlie Harper MTV3:lle.

Turun yliopiston populaarikulttuurin tutkijan Kari Kallioniemen mielestä punk on uuden sukupolven vastavoima popidols-kilpailukulttuurille ja Kakkahätä 77 edustaa koulupoikahuumoria.

- Punk on varmaan siinä mielessä muuttunut, että siinä on retrotyyliä nyt ja sieltä kaivetaan tällaisia jätkärockin piirteitä esiin. Poliittisuus on jossain sivummalla eli tämä Kakkahätä 77 varmaankin edustaa juuri ehkä tällasta jätkähuumoria, naivistista ja viatonta huumoria sekä nuoruuden uhoa ia innostusta, sanoo Kallioniemi eilisen keikan nähtyään.

(Tanja Huutonen/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.