Reservistä hakenut siviilipalvelukseen alkuvuodesta lähes yhtä moni kuin viime vuonna yhteensä

Siviilipalveluskeskus on lisännyt tälle vuodelle viisi täydennyskoulusta hakemusmäärien kasvun takia.

Reserviläisten siirtyminen siviilipalveluksen jatkui koko helmikuun tavanomaista vilkkaampana. Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen Siviilipalveluskeskuksesta kertoo STT:lle, että helmikuussa 1 396 reserviläistä haki siirtoa siviilipalvelukseen täydennyskoulutukseen. Alkuvuodesta hakemuksia on tullut yhteensä 1 621 helmikuun loppuun mennessä.

– Hakemusmäärissä lähestytään käytännössä viime vuoden kokonaismäärää, sanoo Reijonen STT:lle.

Viime vuoden luku oli 1 650. Täydennyspalveluksen kautta siirrytään samaan rekisteriin siviilipalveluksen suorittaneiden kanssa.

Reserviläisten hakeminen siviilipalvelukseen kasvoi voimakkaasti helmikuun alussa, kun puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi Kyrönmaa-lehden haastattelussa etsivänsä oikeudellisia keinoja, jotta Puolustusvoimien reservistä ei pystyisi eroamaan. Myöhemmin Häkkänen loivensi kantaansa ja kertoi, ettei eroamisen estäminen ole nyt valmistelussa.

Lisähenkilöstölle tarvetta

Reijonen kertoo, että helmikuun puolen välin jälkeen hakemusmäärät ovat tasoittuneet lähemmäksi tavanomaista, mutta hakemuksia tulee edelleen hieman tavallista enemmän. Viime päivinä hakemuksia on tehty noin 10–20 päivässä.

Siviilipalvelukseen siirtyvien on suoritettava viiden päivän pituinen täydennyskoulutus. Reijonen sanoo, että keskus on lisännyt tälle vuodelle viisi uutta koulutusta hakemusmäärän kasvun takia.

– Luulen, että tämä vuosi alkaa olla jo täynnä, ettei uusia ryhmiä saada paljon laitettua. Mutta ensi vuodelle suunnittelemme lisää koulutuksia.

Reijosen mukaan Siviilipalveluskeskus tarvitsee myös lisähenkilöstöä, koska hakemusmäärät ovat kasvaneet niin paljon. Erityisesti ensi vuodelle on tarvetta.

Reserviin kuuluu noin 870 000 suomalaista. Varusmiespalveluksen suorittavia on vuosittain noin 20 000. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta, ja vahvuutta täydennetään tarvittaessa muilla reserviläisillä.

Puolustusvoimien mukaan oikeutta siirtyä täydennyspalvelukseen on syytä tarkastella, ettei puolustuskyky vaarannu tositilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat