Reserviläisille halutaan rynnäkkökiväärit kotiin – liiton mukaan vihreiden miesten varalta tarvitaan uusi puolustusjoukko

2:11

Reserviläisliitto ehdottaa, että maahan perustettaisiin uusi reserviläisistä muodostettava puolustusjoukko, joka suojaisi paikallisesti kriittiset kohteen noin vuorokauden varoitusajalla. Tehtävän onnistumiseksi reserviläisillä pitäisi olla oikeus säilyttää rynnäkkökivääriä kotona.

– Oppia pitäisi ottaa Krimiltä ja Itä-Ukrainasta. Sinne ilmestyi vieraita ihmisiä, jotka kaappasivat alueen haltuun. Ei ollut paikallisia puolustajia, perustelee Reserviläisliiton uusi puheenjohtaja Ilpo Pohjola MTV Uutisten haastattelussa.

Reserviläiset ovat valinneet aikaisempaa aktiivisemman julkisuusroolin. Liitto halua avata keskustelua asioista, jotka ovat olleet hys-hys-juttuja. Reserviläisliiton uusi strategia haastaa yhteiskunnalliseen keskusteluun maanpuolustukseen ja isänmaallisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Liiton jäsenmäärä on noussut kohisten viime vuosina. Jäsenet ovat lisäksi erittäin aktiivisia ja reservissä monilla on jopa tekemisen pula. Liitto haluaakin luoda maahan neljännen puolustusportaan paikalliselle tasolle.

– Meillä on suuri joukko innokkaita reserviläisiä jotka tippuivat edellisessä puolustusselonteossa pois sodanajan joukoista, ja siellä on hyvä valmius lähteä tällaiseen toimintaan mukaan, Pohjola sanoo. 

Reservissä paljon halukkaita

Paikallisjoukkoihin olisi käytettävissä 670 000 alle 60-vuotiasta sotilaskoulutuksen saanutta henkilöä, joilla ei ole sodanajan sijoitusta. Paikallisjoukko koulutettaisiin tästä reservistä. Tuhannet ovat valmiita kuin partiopojat.

– Haluan pitää itseni siinä kunnossa, että tarpeen tullen voi hämmentää siellä seassa, joensuulainen Sami Nenonen muotoilee kiinnostuksensa.

Minkälaisiin tehtäviin olisit valmis lähtemään vuorokauden varoitusajalla?

– Ihan mihin vaan, vastaa sekunnissa Outokummun Salmijärven ampumaradalla harjoitteleva Heikki Lukkari.

Lukkarin taulu on 10 laukauksen jälkeen keskeltä aika repaleinen.

– Siinä on viisi kymppiä. Otin kolme pykälää ylöspäin kun tuo ensimmäinen sarja meni vähän alle. Ihan tyytyväinen, sanoo useita kertoja viikossa eri aseilla harjoitteleva Lukkari.

Rynnäkkökivääri kotiin

Reserviläisliitto myöntää, että maanpuolustustehtävien määrittely on kuitenkin Puolustusvoimien vastuulla. Myös poliittiset linjaukset on tehtävä muualla.

Se ei kuitenkaan estä liiton uuden strategian mukaisia keskustelunavauksia. Paikallisjoukon aseistustakin on mietitty.

– Se vois olla kevyt jalkaväen aseistus, rynnäkkökivääri ja muuta kevyttä jalkaväen aseistusta, jolla pystytään jonkun kriittisen kohteen puolustamiseen, Pohjola määrittelee.

Poliittisesti arka asia on Pohjolan ehdotus, että paikallisjoukko pitäisi asetta kotona.

– Tällä hetkellä meidän jäsenillä on jo metsästys- ja reserviläisaseita kotona. Kyllä siellä säilyy yksi puolustusvoimienkin ase, jos sellaiseen päädytään. 

“Ölinöitä tulee”

Joensuun reserviläisissä toimiva Nenonen kannattaa ehdotusta.

– Jos porukka koulutetaan siihen, ja he ovat tietosia mitä tekevät, en näe siinä ongelmaa, Nenonen pohtii.

Mutta ilman murinoita rynnäkkökiväärin kotisäilytys ei Nenosen arvion mukaan toteudu.

– Siitä syntyy kova yhteiskunnallinen keskustelu. Pienemmistäkin asioista nousee ölinä, Nenonen ennustaa.

Heikki Lukkarilla on asekaapissaan runsaasti erilaisia aseita. Hänkin kannattaa ehdotusta paikallisjoukon aseiden kotisäilytyksestä.

– Se olisi toimiva käytäntö Suomessakin. Esimerkiksi Sveitsissä kaikilla armeijan käyneillä on aseet kotona, Lukkari huomauttaa. 

Miljoonia kuteja

Harjoitusinto on kova. Reserviläisillä on lähes 10 000 ammuntatapahtumaa vuosittain. Viime vuonna niissä ammuttiin 2,2 miljoonaa laukausta.

Outokummun Salmijärven ampumarata aurattiin jäsenten käyttöön poikkeuksellisesti jo helmikuussa. Heti kun tie oli auki paikalle tuli reserviläisiä lähes kaikki ampumapaikat täyteen.

– Kymmenellä patruunalla lipasta. Omaan tahtiin, ampukaa, komentaa ammunnanjohtaja Jari Partanen.

Pian luminen penkka pöllähtää luotien iskemistä ja tauluihin tulee reikiä tasaiseen tahtiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja