Reserviläisille rynnäkkökiväärit kotiin? Osa lukijoista pitää liiton ehdotusta sulana hulluutena, osa haluaa kodinturvajoukot Suomeen

MTV Uutiset uutisoi eilen Reserviläisliiton ehdotuksesta, jonka mukaan reserviläisillä pitäisi olla oikeus säilyttää rynnäkkökivääriä kotona, jos reserviläinen on osa uutta maahan perustettavaa puolustusjoukkoa.

Uuden puolustusjoukon pitäisi liiton mukaan suojata paikallisesti kriittisesti kohteet noin vuorokauden varoitusajalla. Tämän tehtävän onnistumiseksi liitto ehdotti rynnäkkökivääriä reserviläisen kotiin.

"Vaarallista antaa sotilasaseita kotiin"

Ehdotus jakoi MTV:n lukijat kahteen leiriin. Osa kannatti ehdotusta. Osa taas piti ehdotusta sulana hulluutena maassa, jossa on jo muutenkin paljon metsästysaseita. Osa nosti esille huolen aseiden ja alkoholin mahdollisesta yhteiskäytöstä.

– Tämä suojeluskuntavouhotus pitää saada jäihin. On vaarallista antaa sotilasaseita kenenkään kotiin. On helppo arvata ketä varten tätä ääriainekset haluaa, koska mitään ulkoista välitöntä uhkaa ei ole jos tähän suojeluskunta touhuun mennään mikään ei takaa että aseet pysyy reserviläisillä, nosti eräs lukija esille Facebookissa.

– Siihen reserviläistenkin joukkoon mahtuu monta sekopäätä joiden ei todellakaan pidä saada säilyttää rynnäkkökivääriä kotona. Reserviläisliitto sitten ottaa vastuun niistä ruumiista mitä noilla aseilla aikaiseksi saadaan kun ihmiset alkavat suutuspäissään kännissä tai muuten mielenterveysongelmien myötä räiskimään rynnäkkökivääreillä. Siinä tulee myös joukkosurmat lisääntymään. Rynnäkkökiväärin paikka ei todellakaan ole ihmisten kotona, toinen lukija totesi.

Valvontaa kaivattiin

Iso osa lukijoista painottikin, että vaikka idea sinällään olisi kannatettava, niin rynnäkkökivääriä pitäisi valvoa. Osa kannatti myös sitä, että rynnäkkökivääriä ei säilytettäisi kotona, vaan jossain valvotussa lukitussa tilassa.

– Juuri nämä ihmiset, jotka harrastavat SRA:ta yms. reservin toimintaa ovat niitä joille aseet voi kotiansa antaa. Jokin valvova systeemi tässä pitäisi olla kuitenkin.

– Ei kotiin, mutta joka kunnassa sais olla ampumarata, jossa säilytyksessä oma nimikkoase jolla vois käydä paikanpäällä harjoittelemassa. Oma ase ja panokset voisivat olla hankintana rahallisesti tuettu. Lisäksi laina/vuokrasohloja saatavilla niille, jotka eivät itse halua nimikkoasetta hankkia. Kriisitilanteessa olisi parempi valmius aseen käyttöön, sekä nopeasti noudettavissa paikallisesta pisteestä.

Useampi nosti esille juuri huolen, että mitä jos reserviläisiltä varastetaan kotona oleva rynnäkkökivääri. 

– Vaikka henkilöiden valintaprosessi olisi erehtymätön niin vähintään varkauden riski on olemassa. Toisaalta on totta, että nopeampi reaktiokyky vaatisi paikallisempaa säilytystä (vaikeuttaisi myös asevarantojen tuhoamista mahdollisen vihollisen toimesta). Järkevämpi ratkaisu voisi olla perustaa järeästi lukittuja paikallisia varastoja esimerkiksi poliisiasemille tai muihin julkisen vallan tiloihin ja sitten ryhmälle tarkoin valittuja avainhenkilöille avaimet joilla niihin kriisitilanteessa pääsee käsiksi ja voi jakaa nimilistan mukaan. Pitäisi riittää vuorokauden reaktionopeuteen, eikä tarvitse levitellä rynkkyjä joka kotiin. Turvallisissa varastoissa voisi ehkä olla tehokkaampiakin paukkuja, pohti eräs lukija.

Osa ideaa kannattaneista lukijoista nosti keskusteluun niin sanotut kodinturvajoukot, joita on muun muassa Sveitsissä ja muissa Pohjoismaissa.

– Asiaa! Näin on jo esim. Sveitsissä. Ollut jo kauan ja toimii! En kyllä tiedä onko rynkkyä, mutta ase kuitenkin.

– Niin; Sama Kodinturvajoukot ovat olleet jo kymmeniä vuosia Ruotsissa ja Norjassa, joissa se on toiminut; Miksei meillä?? Reserviläiset ovat Lapista käyneet jo yli 10 vuotta kylässä Ruotsin ja Norjan Kodinturvajoukoissa tutustumassa heidän toimintaan ja he Suomessa. Ei siellä ole tullut vahinkoja. Vahinkoja on tullut puolustusvoimien varusmiespalveluksessa; haavoittumisia ja kuolintapauksia, itsekin olin hengenvaarassa AUK:n ampumaleirillä ja seuraavan ikäluokan leirillä se sitten tapahtui, pelkoni toteutui. Kapiainen kuoli ja ryhmän au-oppilaat, yksi lukijoista kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat