Z-sukupolven edustaja ensi kertaa kongressiin – MTV seuraa USA:n välivaaleja

Republikaanit etenemässä tiukkaan vaalivoittoon 3:37
MTV Yhdysvalloissa: Vaalivilppisyytökset alkoivat jo – tämä on tilanne nyt

Yhdysvaltain välivaaleissa republikaanit ovat ääntenlaskennan ensimmäisten tuntien perusteella saamassa hyvän tuloksen kongressin edustajainhuoneessa.

Republikaanien täytyy saada edustajainhuoneessa viisi lisäpaikkaa ottaakseen enemmistön haltuunsa demokraateilta, mikä ei ole paljon siihen nähden, että oppositiopuolue on yleensä napannut välivaaleissa yli 20 lisäpaikkaa. Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit ovat CNN:n mukaan jo viemässä demokraateilta kolme paikkaa, kaikki niistä Floridan osavaltiossa, jossa myös vaalipiirien rajojen uudistaminen on hyödyttänyt republikaaneja.

20.56: Z-sukupolven edustaja ensi kertaa kongressiin

Niin kutsutun Z-sukupolven edustaja eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntynyt nousee ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressiin. Yhdysvaltalaiskanavien mukaan 25-vuotias demokraattien ehdokas Maxwell Frost on valittu edustajainhuoneeseen Floridasta.

–  Teimme historiaa floridalaisille, Z-sukupolvelle ja kaikille, jotka uskovat meidän ansaitsevan paremman tulevaisuuden, Frost tviittasi tuloksen selvittyä.

Afroamerikkalainen, kuubalaislähtöisen adoptioäidin kasvattama Frost erottuu edustajainhuoneessa, joka on suurelta osin valkoinen ja jonka keski-ikä on ollut 58 vuotta.

15.39: Georgiassa Yhdysvalloissa ollaan etenemässä uusintavaaliin joulukuussa

Yhdysvaltojen välivaaleissa senaattitaisto Georgian osavaltiossa on venymässä uusintavaaliin, uutisoi STT useiden yhdysvaltalaismedioiden pohjalta.

Georgiassa istuva demokraattisenaattori Raphael Warnock ja republikaani Herschel Walker ovat olleet käytännössä tasoissa hieman alle 50 prosentin ääniosuuksilla.

Ääntenlasku on edelleen kesken. Jos kumpikaan ehdokas ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä, pidetään osavaltiossa uusi äänestys 6. joulukuuta ja senaatin voimasuhteet ratkeavat ehkä vasta sitten.

Georgian lisäksi taistelu senaattorin paikoista on ratkaisematta vielä myös Arizonassa, Nevadassa ja Wisconsinissa, kertoo CNN.

13.06: Kreml USA:n vaaleista: Suhteet ovat huonot ja sellaisina pysyvät

Venäjän mukaan Yhdysvaltojen välivaalien tulos ei tuo muutoksia maiden välisiin suhteisiin. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan maiden kahdenväliset suhteet ovat olleet huonot ja myös pysyvät sellaisina.

Yhdysvallat on ollut demokraattien johdolla Ukrainan tärkein tukija sodassa Venäjää vastaan. Etukäteen arvioitiin, että republikaanien vaalivoitto saattaisi vähentää Yhdysvaltain halua jatkaa Ukrainan tukemista entiseen malliin.

12:04: CNN:n ennuste: Republikaaneille enemmistö edustajainhuoneessa luvuin 221–214

Yhdysvaltojen välivaaleissa republikaanit olisivat CNN:n ennusteen mukaan saamassa enemmistön kongressin edustajainhuoneeseen luvuin 221–214. Ääntenlaskenta on kuitenkin vielä puoliltapäivin Suomen aikaa kesken. Toistaiseksi republikaanit johtavat demokraatteja paikkaluvuin 198–178.

11.52: Senaatin enemmistöpuolue saattaa ratketa vasta joulukuussa

Tällä hetkellä näyttää siltä, että senaatin hallinta saattaa ratketa vasta joulukuussa.

Avoinna on vielä yhteensä neljä senaattorin paikkaa: Wisconsinissa, Georgiassa, Arizonassa ja Nevadassa yksi kussakin.  

Republikaanien ehdokkaat ovat tällä hetkellä johdossa Nevadassa ja Wisconsissa ja demokraattien ehdokas Arzonassa. Tällä tuloksella republikaanit olisivat saamassa 50 paikkaa 100-jäseniseen senaattiin, siis yhden päähän enemmistöstä.  

Georgian tulos on käytännössä tasatilanteessa. Georgiassa käytetään kaksikierroksista vaalia toisin kuin muissa osavaltioissa Louisianaa lukuunottamatta. Jos Georgiassa kukaan ehdokas ei saa yli puolta äänistä, jäjestetään toinen kierros 6.12. kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Näin ollen on mahdollista, että senaatin enemmistöpuolue selviää vasta joulukuussa. 

Tällä hetkellä istuva senaattori, demokraattien Rapahel Warnock on saamassa 49,2 prosenttia ja republikaanien Herschel Walker 48,7 prosenttia. Kolmas ehdokas on libertaaripuolueen Chase Oliver, joka on saamassa 2,1 prosenttia. 

11.17: Aborttioikeus turvataan perustuslailla Kaliforniassa, Michiganissa ja Vermontissa

Yhdysvaltojen välivaaleissa Kalifornian, Michiganin ja Vermontin osavaltioissa on äänestetty aborttioikeuden perustuslakiin kirjaamisen puolesta, yhdysvaltalaiskanavien ennusteet kertovat.

Aborttioikeudesta tuli korkeimman oikeuden aiemmin tänä vuonna tekemän päätöksen vuoksi jälleen osavaltioiden päätösvaltaan kuuluva kysymys.

Välivaaleissa ratkaistaan osavaltioiden linjauksia aborttioikeuden lisäksi esimerkiksi kannabiksen laillistamisesta sekä aselaeista.

10.28: Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija: Republikaanien murskavoitto jää saamatta

Republikaanien murskavoitto Yhdysvaltojen välivaaleissa on jäämässä haaveeksi, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén STT:lle. Demokraatit ovat Lindénin mukaan menestyneet paremmin kuin olisi voinut odottaa.

Edustajainhuoneen hallinta näyttää silti menevän republikaaneille. Senaatin kohtalo sen sijaan on täysin auki.

Lindén arvioi, että senaatin kokoonpano saattaa hyvinkin ratketa vasta joulukuussa Georgian tiukan tilanteen vuoksi. Jos Georgian senaattorivaalissa yksikään ehdokkaista ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä, järjestetään osavaltiossa joulukuussa täytevaali.

9:41: "Ei juuri merkkejä punaisesta aallosta"

Vaaleja seuraavan FiveThirtyEight-sivuston ennuste oli etukäteen antanut republikaaneille 84 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen enemmistöön. Aamulla yhdeksältä Suomen aikaa New York Timesin reaaliaikaiseen äänestysdataan perustuva ennuste antoi republikaaneille 83 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen haltuunottoon.

Vaikuttaa siltä, että demokraattien pahimmat pelot täydellisestä murskatappiosta eivät kuitenkaan toteudu. Demokraatit ovat onnistuneet voittamaan joitakin vaalipiirejä, joissa republikaanit oli etukäteen arvioitu suosikeiksi. New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn totesi Suomen aikaa ennen viittä, että Floridan ulkopuolella demokraatit ovat suoriutuneet noin prosenttiyksikön ennakko-odotuksia paremmin.

–  Ei juuri merkkejä punaisesta aallosta tässä vaiheessa, Cohn tviittasi viitaten republikaanien tunnusväriin.

8.43: Demokraattien ehdokas senaattiin Pennsylvaniassa

Yhdysvaltojen senaatin ratkaisevassa vaa'ankieliosavaltiossa Pennsylvaniassa demokraattien John Fetterman on voittanut huipputasaisen kisan republikaani Mehmet Ozia vastaan, yhdysvaltalaismedioiden ennusteet kertovat.

Muista senaatin vaa'ankieliosavaltioista republikaanit ovat vieneet voiton Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa, demokraatit puolestaan New Hampshiressa.

Senaatin lopullisia tuloksia on tässä vaiheessa vielä vaikea ennakoida. Lännen vaa'ankieliosavaltioista odotellaan yhä Arizonan ja Nevadan ääntenlaskennan etenemistä.

8.17: Kaikki äänestyspaikat sulkeutuneet

Yhdysvalloissa kaikki äänestyspaikat ovat nyt sulkeutuneet. Monet yhdysvaltalaiset televisiokanavat ovat jo julkistaneet ennusteita tuloksista erityisesti itäisistä osavaltioista.

7.50: Äänestys käynnissä enää Alaskassa

Yhdysvalloissa lähes kaikki äänestyspaikat ovat nyt sulkeutuneet. Vain Alaskassa äänestetään vielä. Monet yhdysvaltalaiset televisiokanavat ovat jo julkistaneet ennusteita tuloksista erityisesti itäisistä osavaltioista.

7.33: Presidentti Niinistö seuraa vaaleja – "Avoin jännitysnäytelmä"

Presidentti Sauli Niinistö kertoo viestipalvelu Twitterissä seuraavansa Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Niinistö lienee valvonut pitkin yötä vaaleja seuraten, sillä twiitti on julkaistu puoli kolmen aikaan aamuöyllä.

– Tämä avoin jännitysnäytelmä pitää hereillä, Niinistö kirjoittaa.

7.30: Demokraatit ottivat tärkeän voiton New Hampshiren senaattikisassa

Demokraattisenaattori Maggie Hassan on valittu jatkokaudelle New Hampshiressa, muun muassa CNN ennustaa. Hassan kukisti republikaani Don Bolducin kisassa, jota oli pidetty yhtenä välivaalien kiinnostavimmista senaattitaistoista.

New Hampshire on perinteisesti konservatiivisin Uuden Englannin osavaltioista, jossa republikaaneilla on realistinen mahdollisuus demokraattien haastamiseen. Republikaanit olivat toivoneet Bolducin voivan kukistaa Hassanin, mutta demokraatit veivät lopulta osavaltion, jota heillä ei ollut varaa hävitä.

Bolduc oli entisen presidentin Donald Trumpin tukema ehdokas, joka oli levittänyt Trumpin vaalivilppivalheita.

Millä perusteella amerikkalaiset äänestävät välivaaleissa? 1:57
Millä perusteella amerikkalaiset äänestävät välivaaleissa? Nämä ovat neljä keskeisintä teemaa

7.27: Trumpin tukema J.D. Vance senaattiin Ohiosta – kaksikon välit ovat olleet sekavat

Tulos on demokraateille pettymys, vaikka paikka oli aiemminkin republikaaneilla.

Yhdysvalloissa ex-presidentti Donald Trumpin tukema republikaani J.D. Vance on televisiokanavien mukaan valittu senaattiin Ohion osavaltiosta.

Demokraattiehdokas Tim Ryanin häviö on pettymys demokraattipresidentti Joe Bidenille, vaikka se ei tarkoitakaan puolueelle paikan menetystä. Vance seuraa senaattorina eläköitynyttä republikaani Rob Portmania.

Demokraattipuolue oli kuitenkin toivonut saavansa paikan itselleen, jotta sen valta senaatissa säilyisi. Tällä hetkellä senaatti on jakautunut tasan demokraattien ja republikaanien kesken, mutta valta on demokraateilla, koska tasatilanteissa varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee. Republikaaneille tulos antaa toivoa vallanvaihdosta.

37-vuotias Vance sai valtakunnallista huomiota vuonna 2016, kun hän julkaisi muistelmansa vaatimattomasta ja kaoottisesta lapsuudestaan työväenluokkaisessa ohiolaiskaupungissa. Teoksesta tuli symboli Yhdysvaltojen niin kutsutun ruostevyöhykkeen teollisuuden hiipumiselle.

6.55: Vain 25-vuotias nousee Yhdysvaltain edustajahuoneeseen Floridasta

Niin kutsutun Z-sukupolven edustaja eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntynyt nousee ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressiin. Yhdysvaltalaiskanavien mukaan 25-vuotias demokraattien ehdokas Maxwell Frost on valittu edustajainhuoneeseen Floridasta.

Afroamerikkalainen, kuubalaislähtöisen adoptioäidin kasvattama Frost erottuu edustajainhuoneessa, joka on suurelta osin valkoinen ja jonka keski-ikä on ollut 58 vuotta.

Frost on painottanut sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ilmastonmuutoksen vastaista taistelua sekä sanonut haluavansa etsiä ratkaisuja Yhdysvaltojen aseväkivaltaan.

Republikaanien 25-vuotiaan ehdokkaan Karoline Leavittin kohtalo New Hampshiressa ei ole vielä selvillä.

6.34: Lähes kaikki äänestyspaikat sulkeutuneet

Yhdysvalloissa lähes kaikki äänestyspaikat ovat nyt sulkeutuneet. Vain Havaijilla ja Alaskassa äänestetään vielä.

Monet yhdysvaltalaiset televisiokanavat ovat jo julkistaneet ennusteita tuloksista erityisesti itäisistä osavaltioista.

Välivaaleissa valitaan kolmasosa senaattoreista ja täytetään edustajainhuoneen paikat. Lisäksi lukuisissa osavaltioissa pidetään kuvernöörinvaaleja, äänestetään edustajia paikallisiin lainsäädäntöelimiin ja ratkaistaan osavaltioiden linjauksia esimerkiksi kannabiksen laillistamisesta sekä ase- ja aborttilaeista.

5.34: Repubikaaneille ei murskavoittoa

FiveThirtyEight-sivuston ennuste oli etukäteen antanut republikaaneille 84 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen enemmistöön. Aamuviideltä Suomen aikaa New York Timesin reaaliaikaiseen äänestysdataan perustuva ennuste antoi republikaaneille 72 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen haltuunottoon.

Vaikuttaa siltä, että demokraattien pahimmat pelot täydellisestä murskatappiosta eivät kuitenkaan toteudu. New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn totesi ennen viittä, että Floridan ulkopuolella demokraatit ovat suoriutuneet noin prosenttiyksikön ennakko-odotuksia paremmin.

–  Ei juuri merkkejä punaisesta aallosta tässä vaiheessa, Cohn tviittasi viitaten republikaanien tunnusväriin.

5.30: Senaatissa tilanne tasainen

Senaatissa tuloksia on tässä vaiheessa liian aikaista ennakoida, sillä ratkaisevista vaa'ankieliosavaltioista esimerkiksi Pennsylvaniassa ja Georgiassa tilanne on yhä erittäin täpärä. Senaatissa paikat ovat tällä hetkellä tasan 50–50 ja demokraattien enemmistö perustuu vain varapresidentti Kamala Harrisin ääneen, joten yhdenkin paikan kaappaaminen riittää republikaaneille enemmistön saamiseen.

Demokraattien paras tilaisuus senaatin enemmistön säilyttämiseen lienee Pennsylvanian avoimen paikan nappaaminen. Demokraatti John Fettermanin ja republikaani Mehmet Ozin taistosta oli ennakoitu huipputasaista, ja ääntenlaskennan alkuvaihe ei ole vielä antanut viitteitä kummankaan voitosta.

Lue myös:

    Uusimmat