Republikaanipoliitiikkoa syytetään vähemmistöjen äänestysoikeuden rajoittamisesta – vastaehdokas saattaa silti nousta maan ensimmäiseksi mustaksi naiskuvernööriksi

Yhdysvalloissa epäily äänioikeuksien manipuloinnista 2:04

Yhdysvalloissa republikaaneja syytetään äänestysoikeuden rajoittamisesta tiistaina järjestettävissä välivaaleissa.

Georgian osavaltiossa vaalien rekisteröintejä valvovan republikaanin epäillään vieneen äänestysoikeuden ainakin 50 000:lta, enemmistö heistä on afroamerikkalaisia.

Republikaanien Georgian osavaltion kuvernööriehdokkaan Brian Kempin vaalimainoksesta ei itsevarmuutta puutu.

– Olen niin konservatiivi, että räjäytän valtion menot, Kemp sanoo kampanjavideollaan ja taustalla räjähtää.

Georgian osavaltion rekisteröinneistä vastaavaa Kempiä syytetään kuitenkin äänestysoikeuksien manipuloinneista. Kempin epäillään vieneen äänestysoikeuden 50 000:lta paikalliselta, joista suurin osa on tummaihoisia.

–  Häntä pelottaa, että vähemmistöt tulevat uurnille, joten hän yrittää estää heitä äänestämästä kaikin keinoin, sanoo Atlantassa ennakkoäänestyspaikalla jonottava Jamie Mize MTV Uutisille.

Historiallinen valinta edessä?

Pelon syyksi epäillään samoissa kannatusluvuissa kamppailevaa demokraattien vastaehdokasta. Mikäli Stacey Abrams voittaisi, hänestä tulisi maan ensimmäinen tummaihoinen naiskuvernööri. Kuvernööri on osavaltion korkein poliitikko.

Abrams iloitsee MTV Uutisille Atlantassa järjestettävässä kampanjatilaisuudessa, että voi muuttaa historiaa.

– Se osoittaa, että olemme valmiita kehittämään ymmärrystämme siitä, ketkä voivat päästä johtoasemaan. Olen innoissani aukaisemassa oven ja tavoitteeni on, että ovi on auki mahdollisimman monelle, kuvernööriehdokas Abrams sanoo MTV Uutisille.

Äänestystä hankaloittavat vähäiset äänestyspaikat, pitkät jonot ja vallassa olevaa puoluetta suosivat vaalipiirijaot.

"Mitä harvempi äänestää, parempi heille"

Politiikan tutkijan mukaan vähemmistöjen keskuudessa äänestäminen koetaan paikoin turhaksi, koska republikaanit ovat piirtäneet vaalipiirit suosiolliseksi itselleen.

– Vallassa on nyt pienemmän kannatuksen puolue, joka voittaa vaaleja järjestämällä vaalipiirien rajat itselleen suosiolliseksi ja rajoittamalla äänestämistä, sanoo politiikan professori George Shulman New Yorkin yliopistosta.

Atlantan ennakkoäänestysjonossa toista tuntia seissyt Mtamanika Youngblood on elänyt ikänsä sekavan vaalijärjestelmän kanssa. Afroamerikkalaisena hän osaa epäillä syitä.

– Äänestäminen on tehty hankalaksi, koska ei haluta ymmärtää, että on parempi demokratialle, mitä useampi äänestää. Tämänhetkinen johto kokee, että mitä harvempi äänestää, parempi heille, sanoo Youngblood.

Lue myös:

    Uusimmat