Renkaanvaihto tarjoaa hyvän tilaisuuden kartoittaa auton kuntoa

Talvinen alkukevät ei ole houkuttanut autoilijoita vielä renkaanvaihtopuuhiin, vaikka se olisi jo mahdollista. Kesärengaskauteen on kuitenkin hyvä alkaa varautumaan.

Talven kovat pakkaset ovat jälleen koetelleet autoilijoiden hermojen lisäksi myös autojen kriittisiä rakenteita ja järjestelmiä, kuten jarruja ja iskunvaimentimia. Pyörien irrottaminen renkaiden vaihdon yhteydessä tarjoaa hyvän tilaisuuden tarkistaa auton muutakin kuntoa sekä suorittaa osien huolto- tai vaihtotoimenpiteitä.

Mikäli renkaidenvaihto sujuu omalla kotipihalla, on hyvä osata tarkistaa ainakin jarrujärjestelmän kriittisimmät osat. Levyjarrujärjestelmän kuluvimpia osia ovat jarrulevyt ja -palat, mutta myös jarrusatuloiden liukutappien kumit ja jarruletkut ovat syytä tarkistaa ja kuluneet osat on vaihdettava uusiin. Esimerkiksi jarruletkujen kunnon voi selvittää niitä taivuttelemalla. Jos letkussa näkyy halkeamia, se täytyy vaihtaa heti. Myös päällisin puolin ehjä letku on hyvä vaihtaa säännöllisesti, koska vaurioita voi syntyä myös sisäpuolelle. Lisäksi jarruneste vaatii säännöllistä vaihtamista ja käsijarrun vaijeri tarkistamista.

Huonokuntoiset iskunvaimentimet eivät kykene pitämään renkaita kunnolla kiinni tiessä, joten oireilevat iskunvaimentimet on syytä vaihtaa viipymättä. Lisäksi vaihtoa suositellaan viimeistään, kun autolla on ajettu 100 000 kilometriä. Kuluneet iskunvaimentimet tunnistaa pohjaan lyövästä jousituksesta epätasaisella ajettaessa. Muita merkkejä ovat auton liikeherkkyyden ja sivuluisuherkkyyden lisääntyminen. Kun vaihto on ajankohtainen, kannattaa koko järjestelmä tarkistaa huolellisesti samalla kertaa, jotta vältytään uusilta asennuskustannuksilta ja remonteilta.

Lähde: Oy Kaha Ab ja Liikenneturva

Teknavin uudet 15. tuotantokauden jaksot esitetään maanantaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja