Sääennusteet auttavat – ajoita talvirenkaiden vaihto oikein

Yöpakkaset ovat tehneet teitä poikkeuksellisen liukkaiksi jo lokakuun aikana. Autoilijoiden on hyvä valmistautua talvirenkaiden vaihtoon ajoissa.

Käytännössä joka vuosi saadaan lukea talven yllättämistä autoilijoista. Jotta itse välttyisi ikäviltä yllätyksiltä auton ratissa, kannattaa seurata yksinkertaisesti sääennusteita. Kuluvan lokakuun aikana on ollut eteläisintä Suomea myöten yllättävän paljon yöpakkasia, jotka ovat johtaneet jo ensimmäisiin onnettomuuksiin.

– Ensilumien, liukkaiden kelien ja mustan jään ennakoiminen on lähes mahdotonta. Saamme joka vuosi lukea, kuinka talvi yllättää autoilijat ja pelti rytisee, Ifin autovahinkojen laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen kertoo.

Nastarenkaat saa asentaa auton alle säännösten mukaan marraskuun alusta lähtien, ja viimeistään talvirenkaat tulee asentaa joulukuun alkaessa. Talvirenkaita saa kuitenkin käyttää tilanteen niin vaatiessa ja kitkarenkaita saa käyttää ympärivuotisesti.

Talvirenkaiden kunto on suositeltavaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen asennushetkeä. Lain mukaan urasyvyyttä pitää olla vähintään kolme millimetriä, mutta turvallisuuden kannalta suositeltava syvyys on viisi milliä. Nastarenkaissa nastamäärät eivät saa vaihdella merkittävästi renkaiden välillä.

Renkaidenvaihtoa itse suoritettaessa on tärkeää muistaa pulttien oikeaoppinen kiristäminen. Kiristysmomentin tulee olla riittävä, mutta alumiinivanteiden kohdalla on tärkeää välttää myös ylikiristämistä. Niiden kohdalla täytyy myös muistaa ensimmäisten satojen kilometrien jälkeen tehtävä jälkikiristys. Mikäli renkaiden vaihtaminen on epävarmaa, kannattaa se teettää ammattilaisella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja