René Fasel heitti piinapenkissä erikoisen väitteen kohumatkastaan – Valko-Venäjän oppositiojohtaja iski takaisin: "Herra Fasel taisi nyt erehtyä lausunnossaan"

5:52
Kalervo Kummola kommentoi René Faselin yllättävää esiintymistä Tulosruudulle.

Kohun Valko-Venäjän-vierailullaan aiheuttanut Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n puheenjohtaja René Fasel kertoo sveitsiläismedian haastattelussa olleensa ennen matkaansa yhteydessä oppositiojohtajan lähipiiriin. Svjatlana Tsihanouskaja ei kylläkään tiennyt tästä mitään.

Fasel on joutunut selvittämään vierailunsa tarkoitusta jo useammassa yhteydessä Minskistä palattuaan. Kiekkopomo tapasi lämpimissä merkeissä Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan.

IIHF:n hallituksessa äänet ensi kevään MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä ihmisoikeusrikkomusten takia ovat jatkuvasti voimistuneet, mutta Fasel näyttää yrittävän edelleen päästä asiassa Lukashenkaa tyydyttävään ratkaisuun.

Erikoiset käänteet eivät suinkaan ole loppuneet. Nyt Fasel on kommentoinut matkaansa sveitsiläisen Watson-sivuston perusteellisessa haastattelussa, jossa hänet asetettiin varsin tukalaan asemaan kiperillä kysymyksillä.

Fasel muun muassa kertoi valmistelleensa matkaa erittäin tarkasti, jotta pääsee yhteyksiin myös Valko-Venäjän opposition kanssa.

– Kenen kanssa? toimittaja Klaus Zaugg kysyy.

– Jopa jonkun kanssa, joka on lähellä Svjatlana Tsihanouskajaa, Fasel viittaa kesän presidentinvaalissa Lukashenkan haastaneeseen oppositiojohtajaan.

– Ei ole helppoa päästä kontaktiin Valko-Venäjän opposition kanssa, koska se ei ole organisoitunut ja koska mitään puoluetta ei ole, vaan useita yksittäisiä tahoja. Soitimme suoraan monia edustajia läpi ja kerroimme aikomuksemme tavata ja sitä arvostettiin suuresti, Fasel kehui.

Kummallinen käänne tapahtui, kun haastattelu kantautui Tsihanouskajan korviin. Tämä kiisti saaneensa mitään yhteydenottoa.

– Luulen, että IIHF:n puheenjohtaja herra Fasel taisi nyt erehtyä lausunnossaan. Minä/minun toimistoni eivät ole koskaan tavanneet häntä. Sen sijaan hän tapasi Lukashenkan, Tsihanouskaja kommentoi Twitterissä.

Tsihanouskaja kertoo sen sijaan lähestyneensä EU-maiden, Kanadan, Venäjän ja Kazakstanin ulkoministereitä kirjeitse pyrkimyksenään estää ensi kevään MM-kisojen järjestämisen Valko-Venäjällä.

Kaiken lisäksi Fasel kommentoi itse alkuviikosta IIHF:n sivuilla, ettei matkalla tavattu ainuttakaan opposition edustajaa. Kiekkojohtaja on kuitenkin avoin kaikelle keskustelulle maan poliittisen tilanteen parantamiseksi.

Tv-kameroita ei pitänyt olla paikalla

Fasel myöntää haastattelussa katuvansa tv-kuvia, joita Lukashenkan luona vierailu maailmalle tuotti. Diktaattori otti kiekkojohtajan vastaan sydämellisin halauksin. Tilaisuus näytti yllättäneen Faselin perinpohjaisesti.

– Teimme erehtymättömän selväksi, että tämä tapaaminen järjestettäisiin suljettuna yleisöltä ja medialta, Fasel vakuutti.

Sen sijaan Lukashenka otti hänet vastaan hulppeassa Itsenäisyyden palatsissa kuin valtiopäämiehen. Kaksikko istui keskustelemassa tv-kameroiden kuvatessa.

– Kyllä, tv-kameroitakaan ei pitänyt olla, Fasel vahvisti.

– Huomasin kamerat, mutta meille vakuutettiin, että kuvat olivat vain sisäiseen käyttöön ja kamerat lähtisivät viiden minuutin päästä. En huomannut, että meitä kuvattiin sen jälkeen.

Kaksikon lämpimien välien lisäksi huomiota herätti myös, ettei kenelläkään ollut kasvomaskeja eikä turvavälejä noudatettu. Lukashenka on useasti vähätellyt viruksen vaarallisuutta.

– Olen tuntenut hänet (Lukashenkan) 20 vuoden ajan, ja halaus on yhtä yleistä kuin kättely ihmisiä tavattaessa tässä kulttuurissa.

– Muuten, voin vakuuttaa sinulle: hänellä ja minulla on molemmilla jo ollut koronavirus, joten mitään terveysriskiä ei ollut, Fasel jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja