Mainos

Rehn ristisi EU:n perustuslain uudestaan

EU:n laajentumiskomissaarin mukaan perustuslain nimeksi riittäisi perussopimus. Lisäksi laista tulisi karsia esimerkiksi lippu ja tunnukset.

Euroopan unionin laajentumiskomissaari Olli Rehn katsoo, että EU:n perustuslakisopimukselta pitäisi riisua titteli ja siitä tulisi karsia turhat symbolit pois.

Rehn sanoi Euroklubissa, että tässä vaiheessa tarvitaan realismia ja vuoropuhelua kansalaisten kanssa. Nyt olisi olennaista keskittyä niihin uudistuksiin, joilla tehostetaan EU:n päätöksentekokykyä, varsinkin ulkopolitiikassa.

- Vastaavasti on varaa karsia sopimukseen sisältyvää symboliikkaa, kuten lippu, laulu ja tunnukset.

Lisäksi Rehn pudottaisi "tittelit pois". Perustuslaillista luonnetta ei tarvitse korostaa, joten nimeksi riittäisi perussopimus. Rehn uskoi, että näin olisi mahdollista solmia uusi perussopimus niin, että se ratifioitaisiin ensi vuonna ja saatettaisiin voimaan vuonna 2009.

Rehn varoitti, ettei EU pärjää maailmantalouden ja -politiikan murroksessa ilman vahvaa yhteistä tahtoa ja nykyistä paremmin toimivia instituutioita. Siihen tarvitaan perussopimusta.

Lisäksi Rehn peräsi uudistuksia YK:ssa, jossa pitäisi vahvistaa Kiinan ja Intian sekä yhdistyneen EU:n sanansijaa. EU-maiden pitäisi sopia yhteisen äänen käytöstä YK-järjestelmän sisällä, Rehn suositteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.