Ravitsemusvaikuttaja "paljasti" syyn alavatsan pömpötykselle – lääkäri riensi kommentoimaan väitettä

Ravitsemusvaikuttaja "paljasti" 156 000 seuraajalleen Instagramissa, että kohtu on syyllinen alavatsan pömpötykseen. Runsaasti huomiota kerännyt julkaisu sai lääkärit iskemään faktat pöytään. 

– Tiedoksesi, kumpu alavatsassasi on kohtusi, Colleen Christensen väitti isoin kirjaimin yli 26 000 tykkäystä keränneessä Instagram-päivityksessään.

Christensen perustaa väitteensä ystävänsä somejulkaisuun. Ravitsemusvaikuttaja kirjoittaa, että vatsan pömpötys johtuu rasvan lisäksi sisäelimistä – kuten synnytyselimistä ja mahalaukusta – mutta ei halua mennä liian syvälle ihmisen anatomiaan.

Satoja kommentteja kerännyt päivitys on aiheuttanut somekansassa ristiriitaisia tunteita. Osa kiittelee Christenseniä huojentavasta "tiedosta". Toiset taas huomauttavat, että naisen väitteet ovat täyttä hölynpölyä. Jälkimmäistä rintamaa tukemaan on astunut myös somejulkaisuun törmännyt lääkäri.

Kohtu voi aiheuttaa turvotusta, jos nainen on raskaana

Vatsan ei toki tarvitse olla litteä, kuten Christensen kirjoittaa, mutta naisen esittämä anatominen väite ei ole totta. 

– Rasva on sataprosenttisen normaalia, mutta pömpötyksen sanominen kohduksi ei yksinkertaisesti ole lääketieteellisesti paikkansapitävä väite, brittiläinen lääkäri Joshua Wolrich kommentoi päivitystä.

Synnyttämättömän naisen kohtu on noin 3 senttimetriä paksu ja 7,5 senttimetriä pitkä. Synnyttäneillä naisilla kohtu voi olla suurempi. Vaihdevuosien jälkeen kohtu pienenee.

Mahalaukku sen sijaan sijaitsee ylävatsassa. Sen alin osa sijaitsee kylkikaaren alla. 

Kohtu voi aiheuttaa vatsan suurenemista, jos nainen on raskaana. Vatsan turvotus voi toisinaan olla seurausta sairauksista, kuten endometrioosista tai munasarjasyövästä. Usein näihin sairauksiin liittyy muitakin oireita, joista saat enemmän tietoa niiden nimiä klikkaamalla.

Brittilääkäri Sarah Davis kertoo Mirror-verkkolehdelle, että myös kohdun lihaskyhmyt voivat isoiksi kasvaessaan aiheuttaa kohdun suurenemista, mutta tämä on hyvin harvinaista.

"Ilmeisesti minulla on valtava kohtu"

Christensenin tietämättömyys ja virheellisen tiedon levittäminen on aiheuttanut joissain somekäyttäjissä ärtymystä, mutta toiset ovat nähneet päivityksessä hyvän vitsin paikan.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

– En haluaisi leveillä, mutta ilmeisesti minulla on valtava kohtu. Minua ei enää tarvitse kutsua lihavaksi. Olen kohtulahjakas, vinoilee brittiläinen stand up -koomikko Sofie Hagen Twitterissä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Järkytyitkö kumppanisi muuttuneesta vartalosta raskauden ja synnytyksen jälkeen? Miehet vastaavat 0:39
Miehet paljastavat, järkyttikö kumppanin muuttunut vartalo raskauden ja synnytyksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat