7 asiaa, jotka jokaisen naisen tulisi tietää sukuelimistään – mihin hiustenkuivaajaa tarvitaan?

Oletko joskus murehtinut, onko alapääsi ihan eri näköinen kuin ”kuuluisi”? Tai miettinyt, pitäisikö emätintä pestä muullakin kuin vedellä? Moni pyörittelee kysymyksiä häpeillen mielessään, koska aihe tuntuu liian intiimiltä puhuttavaksi. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla.

Naisen anatomia on tabu. Tämän on huomannut Medical Daily -verkkosivuston haastattelema gynekologi Alyssa Dweck. Vaikka sukuelimet ovat tärkeä osa naisen terveyttä, niistä ei puhuta tai edes tiedetä kaikkia perusasioita.

Esimerkiksi Britanniassa tuhannelle naiselle viime vuonna tehty kysely paljasti, että vain noin puolet tunnistaa emättimen naisen sukuelimiä kuvanneesta piirroksesta. Alle kolmasosa pystyi nimeämään oikein sekä emättimen, häpyhuulet, häpykielen eli klitoriksen, kohdun, munanjohtimen että munasarjat.

On jo aika murtaa tabua. Alla seitsemän asiaa asiaa, jotka jokaisen naisen tulisi tietää alapäästään.

”Normaalia” ei ole

Jokainen nainen haluaa tietää, onko oma alapää normaali. Gynekologeilta kysellään, näyttääkö se normaalilta, onko se normaalin kokoinen, ovatko häpyhuulet liian pulleat tai kurttuiset tai roikkuvat... Lopeta hermoilu: ”normaalia” naisen alapäätä tai täydellisen vaginan perikuvaa ei ole olemassakaan. Muotoja ja kokoja on lukemattomia erilaisia, joten sinulla on sinun normaalisi.

Emätin pitää itse itsensä puhtaana

Lääkärit neuvovat välttämään vaginan liikapesua ja saippuoimista, sillä se voi muuttaa emättimen pH-tasapainoa. Silti elää sitkeästi harhakäsitys, että emätin olisi jotenkin likainen tai haiseva. Usko pois: emätin pitää itse itsensä puhtaana ja terveenä. Sitä ei tarvitse eikä kannata pestä minkäänlaisilla saippuoilla.

Valkovuodon määrä voi vaihdella vuodenajasta riippuen

Tuntuuko valkovuodon määrä pikkuhousuissa vaihtelevan vuodenajan mukaan? Sää itsessään ei sinänsä vaikuta emättimen toimintaan, mutta omat tavat voivat tehdä niin. Jos esimerkiksi käyttää lääkkeitä kausiallergian oireiden hillitsemiseksi, voi olla, että valkovuotoa tulee vähemmän. Antihistamiinit eivät nimittäin tiedä, kuivattavatko ne nenän vai emättimen limakalvoja.

Kierukkaa voi käyttää tamponin kanssakin

Jotkut pelkäävät, että jos tamponia käyttää samaan aikaan ehkäisykierukan kanssa, kierukka voi valua ulos. Dweck kertoo, että tämä ei pidä paikkaansa, sillä kierukka on kohdussa, ei emättimessä, kuten tamponi. Toisaalta joissakin lähteissä kehotetaan vaihtamaan tamponi varovaisesti siltä varalta, että kierukan poistonarut olisivat sotkeutuneet siihen.

Häpy kannattaa ”föönata” seksin jälkeen

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin hiivatulehduksen ehkäisemiseksi ulkoiset sukuelimet – siis hävyksi tai vulvaksi kutsuttava alue, johon kuuluvat sisemmät ja uloimmat häpyhuulet, klitoris, virtsaputken suu ja emättimen aukko – kannattaa kuivata hiustenkuivaajalla yhdynnän ja suihkussa käynnin jälkeen. Dweckin lisäksi myös voittoa tavoittelematon American Pregnancy Association - järjestö antaa saman neuvon verkkosivuillaan. Ajatuksena on, että näin genitaalialue kuivuu ja päästään eroon kosteudesta, joka ruokkii hiivaa. Muistathan käyttää viileää puhallusilmaa!

Käy gynekologilla papa-kokeiden ulkopuolellakin

Gynekologinen irtosolukoe eli papa-koe on olemassa kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Suomessa papa-seulontaan kutsutaan useimmilla paikkakunnilla 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Alle 25-vuotiaita tai yli 60-vuotiaita ei seulota, mutta kokeessa kannattaa käydä, jos sellaisessa on havaittu aiemmin muutoksia tai sille on muuten ilmeisestä tarvetta oireiden, yksilöllisten riskitekijöiden, sukupuolitautien tai gynekologisen infektiodiagnostiikan perusteella.

Monet käyvät gynekologin pakeilla vain silloin, kun saavat kutsun papa-kokeeseen. Gynekologisessa tarkistuksessa on kuitenkin hyvä käydä useamminkin, vaikka vuosittain, tutkituttamassa ihan kaikki muut asiat. Voi käydä niinkin, että esiin tulee oireita tai jotakin sellaista menneisyydestä, että papa-koe kannattaakin tehdä.

Mikään emättimessäsi ei kauhistuta gynekologia

Gynekologit eivät järkyty oikeastaan mistään. Vastaanotolla kannattaa nostaa esille ihan kaikki kysymykset ja huolenaiheet, joita mielessä liikkuu, tuntuivat ne sitten miten hassuilta, hölmöiltä tai noloilta tahansa. Puheeksi voi ottaa niin seksiasennot, orgasmit kuin häpykarvojen ajelun. Lääkäri on luultavasti kuullut kaiken aiemminkin ja voi antaa rehellisiä, puolueettomia ja asiantuntevia neuvoja.

Lähteet: Medicaldaily.com, Americanpregnancy.org, Plannedparenthood.org, Terveyskirjasto

Vähäpätöiset oireet herättivät – usein munasarjasyöpä löydetään liian myöhään

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat