Anniskelun jatkoaikojen määrä kasvoi lähes 60 prosentilla – ravintoloiden ulosmyyntiluvat eivät välttämättä jää pysyväksi trendiksi

Pienpanimoiden uudet apajat: ”Tuoretta olutta suoraan panimolta” 7:09
Pienpanimo uskoo, että ulosmyynnistä voi tulla merkittäväkin tulonlähde esimerkiksi panimovierailujen yhteyteen.

Ravintolat innostuivat anniskelun jatkoajoista. Lisäystä lähes 60 prosenttia.

Anniskelun jatkoaikojen määrä kasvoi lähes 60 prosentilla alkoholilain uudistuksen myötä. Valviran mukaan anniskelun jatkoaikojen määrä pysyi lähes kymmenen vuotta noin tuhannessa, mutta viime vuoden aikana määrä kasvoi yli 1600:aan.

Kasvua selittää jatkoajan edellytysten keveneminen. Jatkoaikaa haettiin aiempaa enemmän myös terasseille ja muille ulkoalueille, joiden jatkoaikojen määrä moninkertaistui.

–  Anniskeluajan jatkaminen yöaikaan ulkoalueilla voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia asumisviihtyvyyteen lähiympäristössä vuoden kuumimpina kuukausina. Viime kesän osalta ei kuitenkaan ole tiedossa, että haittojen ja häiriöiden määrä olisi suuresti lisääntynyt, Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sanoo tiedotteessa.

Alkoholilain uudistus toi kaikille Manner-Suomen anniskelupaikoille automaattisesti oikeuden anniskella myös väkeviä. Käytännössä siis noin 2  100 anniskelupaikkaa saa nyt tarjoilla kaikkia juomia.

Ulosmyyntiluvat ehkä väliaikainen trendi

Uusi laki toi ravintoloille myös mahdollisuuden hakea lupaa korkeintaan 5,5-prosenttisten juomien ulosmyyntiin aamu- ja iltayhdeksän välisenä aikana. Vajaalla kymmeneksellä Suomen anniskelupaikoista oli viime vuoden lopussa lupa alkoholijuomien vähittäismyyntiin.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas toteaa tiedotteessa, että ulosmyyntilupien määrä on jopa yllättävän suuri. Hän arvioi, että lupien määrä voi vähetä alkuinnostuksen hälvennyttyä, koska vähittäismyynti anniskelupaikassa ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa vuosittaisen valvontamaksun takia.

Lakimuutoksen tuomat mahdollisuudet käsityöläisoluen vähittäismyyntiin ja anniskelulupiin ilman kiinteää anniskelupaikkaa eivät keränneet valtaisaa suosiota, vaan kumpiakin annettiin joitakin kymmeniä. Kunnas huomauttaa tiedotteessa, että tilapäiseen anniskelutoimintaan liittyvä lainsäädäntö on hyvin tulkinnanvarainen.

Erityisesti pienpanimot odottivat ulosmyyntioikeuden alkamista toissa vuonna.

Pienpanimoissa odotetaan laajan ulosmyyntioikeuden alkamista 2:11

Uutista päivitetty 21.30.

Lue myös:

    Uusimmat