Rikkoiko Sanna Marinin viinilasi MM-kisakatsomossa lakia? Näin alkoholilaki on muuttunut Suomessa vuosien varrella

Kieltolaki kuopattiin Suomessa 90 vuotta sitten, mutta alkoholilainsäädännössä piisaa pykäliä edelleen. Nykyään alkoholia saa kuitenkin Suomessa verrattain vapaasti – ainakin kun verrataan menneeseen.

Moni suomalainen yrittäjä ja kuluttaja mieltää alkoholin säännöstelypolitiikan Suomessa liian kireäksi. Alkoholisääntelyä uudistettiin suuremmin viimeksi vuonna 2018. MTV Uutiset listasi, mitkä asiat muun muassa tuolloin muuttuivat:

A-oikeudet ja take away -olut

Ravintoloiden erilliset anniskeluluvat poistuivat. A-, B-, ja C-luvat poistuivat ja tilalle tuli yksi ja sama anniskelulupa, jonka turvin kaikki anniskelu tapahtuu. Uudistuksen myötä kaikissa baareissa saa myydä myös teräviä.

Uudistuksen myötä ravintolat saavat myydä alkoholijuomia myös take away -tuotteina. Ulosmyynti on sallittua normaaleina anniskeluaikoina alle 5,5 prosentin juomille.

Ilman vähittäismyyntilupaa ravintola saa myydä alkoholijuomia anniskelussa nautittavaksi ainoastaan avatuissa pakkauksissa tai "annosteltuna lasiin tai muuhun astiaan." Toisin sanoen ilman asianmukaisia lupia baarimikon pitää avata ostettu tuote ennen kuin luovuttaa sen asiakkaalle ja tuote on nautittava anniskelualueella.

Kierros koko baarille

Asiakkaat saavat nykyisin myös kuljettaa ostamansa alkoholijuoman itsenäisesti saman anniskelupaikan anniskelualueelta toiselle ilman erillistä valvojaa. Eli käytännössä asiakas voi kiikuttaa ostamansa tuopin esimerkiksi ravintolan sisätiloista terassille ilman saattajaa.

Uusi laki mahdollistaa myös sen, että yksi henkilö voi ostaa tiskiltä esimerkiksi koko seurueelle kierroksen yhdellä kertaa, sillä lakiuudistuksessa ei enää määritelty kerralla anniskeltaville alkoholiannoksille enimmäismäärää. Muutos on suuri, sillä aikaisemmin asiakas sai lain mukaan tilata vain yhden annoksen ja senkin vain itselleen. 

Myös anniskeluaikoja pidennettiin. Alkoholia saa myydä kaupoissa 9-21 välisenä aikana ja baareissa ja yökerhoissa anniskeluaikaa voidaan jatkaa sisätiloissa kello 4:ään saakka aluehallintovirastolle tehtävällä ilmoituksella.

Vähittäismyynti

Kaupassa myytävien mietojen alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettiin 5,5 prosenttiin. Enää juomien ei myöskään tarvinnut olla valmistettu käymisteitse.

Tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista kannattaisi viinien myymistä myös ruokakaupoista, mutta toistaiseksi tätä isommilla prosenteilla varustettuja juomia saa ainoastaan Alkosta.

Katsomo ja kohulasillinen

Laissa on tosiaan määritelty, ettei yleisiin katsomotiloihin saa anniskella, mutta myös tähän pykälään saatiin miedonnuksia samaisessa lakiuudistuksessa.

Anniskelualueeksi on voitu 2018 lakiuudistuksen myötä hyväksyä myös yleinen katsomotila, jos se on varattu yksinomaan 18 vuotta täyttäneille henkilöille.

Tästä syystä Sanna Marinin viinilasia Leijonien MM-kisapelissä on turha paheksua. Pääministeri katsoi pelin erillisestä aitiosta, joka oli varattu täysi-ikäisille. Anniskelu oli siten täysin sallittua.

Lue myös:

    Uusimmat