Kieltolaki kuopattiin Suomessa 90 vuotta sitten, mutta alkoholilainsäädännössä piisaa pykäliä edelleen. Nykyään alkoholia saa kuitenkin Suomessa verrattain vapaasti – ainakin kun verrataan menneeseen.
Moni suomalainen yrittäjä ja kuluttaja mieltää alkoholin säännöstelypolitiikan Suomessa liian kireäksi. Alkoholisääntelyä uudistettiin suuremmin viimeksi vuonna 2018. MTV Uutiset listasi, mitkä asiat muun muassa tuolloin muuttuivat:
A-oikeudet ja take away -olut
Ravintoloiden erilliset anniskeluluvat poistuivat. A-, B-, ja C-luvat poistuivat ja tilalle tuli yksi ja sama anniskelulupa, jonka turvin kaikki anniskelu tapahtuu. Uudistuksen myötä kaikissa baareissa saa myydä myös teräviä.
Uudistuksen myötä ravintolat saavat myydä alkoholijuomia myös take away -tuotteina. Ulosmyynti on sallittua normaaleina anniskeluaikoina alle 5,5 prosentin juomille.
Ilman vähittäismyyntilupaa ravintola saa myydä alkoholijuomia anniskelussa nautittavaksi ainoastaan avatuissa pakkauksissa tai "annosteltuna lasiin tai muuhun astiaan." Toisin sanoen ilman asianmukaisia lupia baarimikon pitää avata ostettu tuote ennen kuin luovuttaa sen asiakkaalle ja tuote on nautittava anniskelualueella.
