Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Analyysi: Ravintolarajoitusten kanssa ollaan raastavan varovaisia – pahimmilla tautialueilla merkittävät höllennykset ovat menossa kesäkuulle

2:25Matkailu- ja ravintola-ala ärähtää hallituksen esitykselle ankarien rajoitusten mahdollisesta jatkamisesta:"Märkä rätti kasvoja vasten"Katso myös: Matkailu- ja ravintola-ala ärähti viime viikolla hallituksen esitykselle ankarien rajoitusten mahdollisesta jatkamisesta: "Märkä rätti kasvoja vasten".
Julkaistu 11.05.2021 19:47
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

OssiRajala

Hallitus päättää keskiviikkona ravintolarajoitusten muutoksista. Merkittäviä höllennyksiä joudutaan odottamaan näillä näkymin kesäkuulle monissa maakunnissa, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Eteläisimmissä Suomessa joudutaan vielä odottamaan sitä, että ravintolaan pääsee myöhäiseen ilta-aikaan. Hallitukselta ei ole tulossa suuria ja nopeita höllennyksiä etenkään leviämisvaiheen alueille, joita ovat yhä erityisesti Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme.

Tarkoituksena kuitenkin on, että jo tämän viikon lopulla höllennyksiä tehdään varovaisesti aukioloaikoihin ja asiakasmääriin, kun tautitilanne on kehittynyt suotuisasti. Ruokaravintoloiden on nykyisin suljettava ovensa pahimmilla tautialueilla kello 19.

Lue myös: MTV Uutisten tiedot: Ravintoloiden asiakasmääriin höllennyksiä koronan leviämisvaiheen alueilla – tällaisia muutokset ovat

Ravintola-ala on painottanut toistuvasti, että kannattava liiketoiminta edellyttäisi useita tunteja myöhäisempiä aukioloaikoja.

Ravintolarajoituksista päättäminen on jälleen kerran ollut hallituksen sisällä eripuraista. Kiistaa on ollut erityisesti ruokaravintoloiden sekä terassien aukioloajoista ja asiakaspaikoista.

Varovaisesta linjasta kertoo se, että rajoituksia harkitaan taas uudelleen viikon tai parin kuluttua.

Ravintola-ala odottaa kuumeisesti ja turhautuneena rajoitusten poistumista, kun koronatilanne on mennyt jo viikkoja parempaan suuntaan. Alan yrittäjät ovat keskittyneet erityisesti suuriin kaupunkeihin ja etenkin pääkaupunkiseudulle.

– Mikään niistä edellytyksistä, joilla hallitus voisi perustella asiakaspaikkojen merkittävää rajoittamista, anniskelun lopettamista klo 17 ja ruokaravintoloiden sulkemista klo 19, ei ole enää olemassa, matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Mara ry:n puheenjohtaja Aki Käyhkö vaati hiljattain tiedotteessa.

– Esimerkiksi HUS-alueella ilmaantuvuusluku oli 121,4 tämän vuoden ensimmäisenä päivänä. Silloin ruokaravintolat saivat ottaa sisään asiakkaita enintään 75 prosenttia enimmäisasiakasmäärästä, anniskella klo 22 asti ja ravintolat piti sulkea klo 23, Käyhkö jatkoi.

Ilmaantuvuusluvut ovat jatkaneet laskuaan monilla alueilla ja pinta-alassa mitattuna suurin osa Suomesta on THL:n lukujen mukaan alle 50:n ilmaantuvuusluvun.

Ongelmissa ovat lähinnä edellä mainitut Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme.

Exit-suunnitelma puhuu kesäkuusta

Hallituksen huhtikuussa hyväksymässä exit-suunnitelmassa nostetaan höllennysten ehdoksi juuri 50:n ilmaantuvuusluvun alitus ja vakaa epidemian laskusuunta. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.

– Vakaalla alueellisella epidemiatilanteella tarkoitetaan hybridistrategian kriteereiden mukaisesti tilannetta, jossa tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuus alueella on laskenut vakaasti vähintään kahden viikon ajaksi alle tason 50 (ilmaantuvuusluku) tai alle 25 ja tartuntaketjut ovat hyvin hallinnassa, suunnitelmassa linjataan.

Monilla alueilla ollaan jo ainakin lähellä näitä kriteereitä ja lisäksi jo noin kaksi miljoonaa suomalaista on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Samaan aikaan epidemian luontainen kausivaihtelu auttaa tautitilanteeseen, kun sää lämpenee.

Hallituksen linjaa voi hyvin pitää erittäin varovaisena, koska merkittäviä höllennyksiä ei ole vielä kuulunut. Ravintolayrittäjien tuska on varmasti suuri, kun purkupäätöksiä joutuu yhä odottamaan ja hyviä myyntipäiviä lipuu ohi.

Moni pitää hallituksen linjaa jo kovana, raastavana ja yltiövarovaisena.

Rajoitusten osittaisella jatkamisella halutaan kuitenkin varmistaa, ettei tautitilanne taas pahene paikallisten tartuntaryppäiden kautta. Terveysturvallisuus painaa vaakakupissa yhä enemmän kuin ravintoloiden tuska.

Ravintola-alalla rajoitukset koetaan ymmärrettävästi epäoikeudenmukaisiksi, koska suurin osa ruokaravintoloista on hoitanut terveysvelvoitteet hyvin. Tartuntoja ei ole ollut niissä paljon.

Ravintoloiden ja tapahtumien vapauttaminen rajoituksista lisäisi kuitenkin ihmisten liikkumista ja kontakteja jonkin verran, ja tämän takia hallitus ei ole vielä rohjennut suuria höllennyksiä tehdä.

Hallituksen exit-suunnitelman mukaan ravintolarajoituksiin olisikin kunnolla luvassa höllennyksiä vasta kesäkuun puolella.

Normaalia aikaa kesäkuulle ennakoi myös ravintolakonserni Noho Partners tiistaina julkistetussa osavuosikatsauksessaan. Joitakin höllennyksiä odotetaan toki jo tälle viikolle.

– Arviomme mukaan rajoitukset tulevat lievenemään 13.5. alkaen pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja myös asteittain pääkaupunkiseudulla. Odotamme liiketoiminnan normalisoituvan kesäkuun aikana ja suhtaudumme tulevaan kesään varovaisen optimistisesti tautitilanteen parantuessa ja rokotusohjelman edetessä, toimitusjohtaja Aku Vikström kirjoittaa katsauksessa.

Noho Partnersilla on yli 200 ravintolaa. Yhtiö teki tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana noin 10 miljoonan euron tappion koronarajoitusten takia.

Pitkän odotuksen jälkeen ravintoloille ja niiden työntekijöille on kesällä näillä näkymin koittamassa parempia aikoja.

– Kotitaloudet ovat keskittyneet viime aikoina kuluttamisen sijaan säästämään ja säästämisaste on noussut poikkeuksellisen korkeaksi. Vaikka ulkomaanmatkailu vähitellen elpyy, suurin osa suomalaisista päätyy todennäköisimmin lomailemaan kesällä kotimaassa ja käyttämään kotimaisia palveluita, Vikström muistuttaa.

Väkeä on siis ravintoloihin odotettavissa, kunhan hallitus uskaltaa kansan niihin päästää.

Lue myös: Ravintoloiden jättiterassi aukeaa lauantaina Turussa, tavoitteena yli 120 000 kävijää – "Suurterassit ovat tulleet jäädäkseen"

Lisää aiheesta:

Ravintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Ravintolarajoitukset höllenevät liian vähän, etujärjestöjohtaja sadattelee: "Olemme Euroopan kireimpiä maita"Hallituksen parjattu korona-exit etenee hitaasti kiiruhtaen – nämä kriteerit vaikuttavat rajoitusten purkupäätöksiinHallitus on yhä eripurainen koronahöllennysten kohdistamisesta – tautitilanteen paraneminen tuo helpotuksia muutamille alueilleRavintoloiden tiukempia aukiolorajoituksia ei päätetä heppoisin perustein – voivat astua voimaan tietyillä alueilla muutamien viikkojen päästäRavintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"
RavintolatTalousKoronavirusKoronarajoituksetMarinin hallitusKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 30.10.13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja