Kireämpi koronakohtalo ratkeaa pian – varsinkin aikuiset ovat liikaa tekemisissä toistensa kanssa: Tanssi ja laulu baareissa pannaan?

 Tiukemmat rajoitukset ravintoloille ovat työn alla, mutta ravintola-alan etujärjestö MaRa pitää jo nykytilannetta hyvin vaikeana.

Koronarajoitusten tiukentamisesta on odotettavissa lisätietoa lähipäivinä, kun alueilla pohditaan lisärajoituksia tartuntatautilain muutosten pohjalta ja myös hallituksen odotetaan kertovan jatkoaskelista epidemian hillitsemiseksi.

Ministerit ovat viime päivinä julkisuudessa arvioineet, että THL esittänee koronastrategian kakkostasolle siirtymistä lähipäivinä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila viestitti STT:lle maanantaina, että lisävalaistusta on Uudenmaan osalta odotettavissa piankin. Arviota päätöksenteon pohjaksi laatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– THL laatii arvioita tilanteesta sekä alueellisesti että kansallisesti. Uudenmaan osalta lisätietoa saataneen alkuviikon aikana, Varhila kommentoi aikataulua STT:lle sähköpostitse.

Terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen THL:stä ei avannut arviota tai sen aikataulua tässä vaiheessa tarkemmin, vaan sanoi STT:lle, että asiassa edetään valtioneuvoston aikataulujen mukaan.

– Luulen, että tässä on monella tarve katsoa asiaa aika nopeasti, että tuskin tässä ihan hirveän pitkään menee. Tapausmäärät ovat lisääntyneet viimeisen kolmen viikon aikana täällä Etelä-Suomessa, ja halutaan pyrkiä siihen, ettei tilanne menisi ainakaan paljon huonommaksi, kuten monessa maassa on käynyt, Salminen sanoi STT:lle.

THL: Aikuisiin kohdistuvia rajoituksia kiristettävä

Salmisen mukaan koronatilanteessa on selkeitä eroja alueiden välillä – joillain alueilla tapausmäärät ovat laskeneet ja toisilla on pidempäänkin ollut kasvua.

Huolestuttavina alueellisina tilanteina Salminen nostaa esiin Satakunnassa Rauman telakkaan liittyvän epidemian sekä Ahvenanmaalla viikon sisällä ryöpsähtäneet tartunnat, jotka ovat merkittäviä suhteessa alueen väkimäärään.

– Pääkaupunkiseudulla tilanne on jossain määrin huolestuttava, koska kasvu on jatkunut jo jonkin aikaa. Meillä on Husin arvion mukaan lisääntynyt muuntoviruksen osuus tapausten joukossa, tosin siitä on vaikea saada täsmällistä arviota johtuen tekniikoista, joita käytetään, Salminen sanoo.

Salminen ei suoraan ota kantaa pääkaupunkiseudun päätökseen toisen asteen opetuksen palaamisesta lähiopetukseen.

– Se oli kaupunkien oma päätös, jossa ei huomioitu THL:n tai Husin kantaa. Meidän näkökulmastamme suurin ongelma on se, että meillä on liikaa kontakteja aikuisväestön keskuudessa. Se tarkoittaa, että sinne pitäisi nyt saada jotain uusia toimia, Salminen sanoo.

Vapaavuori: Kiristyksiä varmasti tiedossa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi maanantaina Twitterissä aikaistaneensa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokouksen tiistaille, jotta maanantaina voimaan tulleisiin tartuntatautilain muutoksiin voidaan ottaa kantaa viivytyksettä. Lakimuutokset antavat alueviranomaisille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä.

– Epidemiatilanne on huono. Kiristyksiä on varmasti tiedossa, Vapaavuori kirjoitti.

Hallituksen odotetaan lähiaikoina kertovan myös lakimuutoksesta, joka mahdollistaa aiempaa tiukemmat rajoitukset ravintoloille. Esillä on ollut anniskelu- ja aukioloaikojen sekä asiakaspaikkamäärien supistaminen entisestään.

"Tanssikielto olisi yökerhokielto"

STM:n Varhila kertoi sunnuntaina, että uusia rajoituksia voisivat olla myös tanssimisen ja laulamisen kieltäminen ravintoloissa.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että tanssi- ja laulukielto käytännössä kieltäisi yökerho- ja karaokeravintolatoiminnan.

– Siitä tulee suoraan vastaus siihen, mitä se tarkoittaa niille yrityksille ja niiden työntekijöille: työttömyyden ja konkurssiuhan kasvamista sekä lisälomautuksia.

Lappi myös uskoo, että kiellon seurauksena juhliminen siirtyisi yksityistiloihin, kun etenkin nuoret haluavat yhä tavata toisiaan yöelämässä.

Kaikki lisärajoitukset ravintola-alalle olisivat Lapin mukaan kohtuuttomia, koska alan tilanne on niin huono jo nyt. MaRan helmikuun alussa julkaiseman jäsenkyselyn mukaan noin kolmannes pubeista ja yökerhoista uskoo olevansa heinäkuussa konkurssiuhan alla. Puolet MaRan kaikkien toimialojen yrityksistä arvioi liikevaihtonsa puolittuvan tammi–maaliskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan nähden, ja kolmasosa odottaa jopa 75 prosentin laskua.

–  Kyllähän se kertoo, että tilanne on jo valmiiksi tosi surkea, ja kaikki rajoitukset, joita tehdään, ovat sekä yritysten että työntekijöiden kannalta kohtalokkaita. Monelta yrittäjältä on menossa paitsi yritys, myös henkilökohtainen omaisuus ja terveys, ja työntekijät ovat todella kurjassa tilanteessa, Lappi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat