Ravintoloiden sulkemista työstetty valiokunnissa jo tunteja - sulkeminen voi lisätä lomautuksia ja irtisanomisia

Koronavirus on aiheuttanut hallaa erityisesti ravintola-alalle – Lounasseteleitä ja kortteja hallinnoivan Edenredin toimitusjohtaja Peter Hiltunen, kertoo miten lounasruokailu kärsii koronasta 3:21
Videolla kerrotaan, että koronavirus on pistänyt ravintola-alan lujille.

Eduskunnan talousvaliokunnan mietintöä ravintoloiden sulkemisesta odotetaan edelleen. Perustuslakivaliokunta on saanut lausuntonsa asiasta jo valmiiksi, ja siitä on tarkoitus kertoa kello 18.

Talousvaliokunta aloitti kokouksensa yhdeltätoista. Eduskunnan täysistunto alkoi kolmelta iltapäivällä, mutta se keskeytettiin ja talousvaliokunnan kokous jatkui neljältä.

Eduskunnan istunto jatkuu kello 18.30, jos talousvaliokunta on saanut kokouksensa päätökseen.

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti.

Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua. Lisäksi ruokaa voisi jatkossakin toimittaa ruokalähettipalveluiden ja ravintoloiden omien toimituspalveluiden kautta.

Henkilöstöravintolat saavat myös edelleen pitää ovensa auki. Käytännössä esimerkiksi vanhainkodit, sairaalat, varuskunnat, vankilat, päiväkodit ja koulut sekä teollisuuslaitosten henkilöravintolat voisivat jatkossakin olla avoinna.

Lainmuutoksen tavoitteena on sulkea kokonaan ravintoloiden, yökerhojen, anniskeluravintoloiden ja kahviloiden toiminta asiakkailta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Ravintola-ala työllistää yli 50 000 henkilöä - rajoitukset voivat lisätä irtisanomisia

Myöskään majoitusliikkeet eivät saisi tarjoilla aamupalaa ravitsemisliikkeen tiloissa, mutta ne voisivat edelleen tarjota mukaan valmiita annoksia tai aamupalatarvikkeita.

Vakuutusehdoista riippuen yrittäjälle voi olla mahdollista saada toiminnan keskeytymisestä korvauksia. Myös vuokran kohtuullistamista voidaan joissakin tapauksissa arvioida.

Ravintola-ala työllistää yli 50 000 henkilöä, joka on noin puolet matkailualan työvoimasta. Tämän lisäksi alalla käytetään vuokratyövoimaa ja osa-aikaisia työntekijöitä.

Ravintoloiden sulkemisen voidaan arvioida lisäävän lomautuksia ja irtisanomisia.

Ravitsemisliikkeiden sulkeminen vaikuttaa myös yrityksiin, jotka toimittavat tuotteita ravintoloiden käyttöön, hallituksen esityksessä todetaan.

Perustuslakivaliokunta puolsi ehdotusta opetuksen järjestämisen rajoittamisesta

Vaikka perustuslakivaliokunta ei vielä saanut valmiiksi lausuntoaan ravintoloiden sulkemisesta, se sai valmiiksi mietinnön varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista rajoituksista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) esitteli mietinnön keskiviikkona eduskunnalle.

Perustuslakivaliokunta ehdottaa, ettei valtioneuvoston antamia asetuksia varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista kumota.

Valmiuslain soveltamisasetus oli viime viikolla valiokunnan hampaissa, mutta perustuslakivaliokunta ei vielä tuolloin saanut mietintöön asiasta valmiiksi.

Tuolloin perustuslakivaliokuntaa mietitytti muun muassa kouluruokailun järjestäminen.
Myös nyt valmistuneessa lausunnossa valiokunta kiinnitti huomiota siihen, että asetus ei sisällä sääntelyä kouluruokailusta.

– Maksuton perusopetus tarkoittaa perustuslakivaliokunnan perusoikeusuudistuksen yhteydessä omaksuman kannan mukaisesti myös riittävää ravintoa. Valiokunta kiinnittää valtioneuvoston vakavaa huomiota asiaan, mietinnössä todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat