Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintolat on suljettava yöllä yhdeksi tunniksi, sen jälkeen ne voi taas avata – miksi? STM:n Tuominen vetoaa: "Me voimme menettää kaiken"

1:30Silmiä avaava animaatio: Näin suuri merkitys ilmastoinnilla on koronan leviämisessäSilmiä avaava animaatio: Näin suuri merkitys ilmastoinnilla on koronan leviämisessä.
Julkaistu 29.10.2020 18:56(Päivitetty 29.10.2020 20:12)
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Valtioneuvosto päätti ravintoloiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta marraskuun alusta 15. joulukuuta asti.

Uuden asetuksen mukaan rajoitusten kohteena olevat ravitsemisliikkeet saadaan avata yhden tunnin kiinniolon jälkeen esimerkiksi yökahvilana. Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen tiedostaa asiaan liittyvät riskit, mutta haluaa puhua niistä suoraan.

– Pointti on se, että mistään mitä me teemme, ei ole aiempaa kokemusta. Aiemmin ei ole ollut tällaista epidemiaa.

Lue lisää: Ravintoloiden rajoitukset jakaantuvat vastaisuudessa alueiden ja ravintolatyyppien perusteella

Tuomisen mukaan alkoholilla on tietty osuus ihmisten käyttäytymiseen, jonka vuoksi anniskelu loppuu normaalia aiemmin. Ajankulu katoaa kuitenkin helposti alkoholia nautittua, joten riskinä on, että osa ihmisistä jää juttelemaan esimerkiksi ravintolan eteen ja palaa sinne takaisin tunnin jälkeen.

Tuominen korostaa, että ihmiset pitäisi saada ystävällisesti ravintolasta ulos ja että suurin osa ihmisistä osaa käyttäytyä järkevästi.

– Jos ravintola on tunnin kiinni, suuri osa ihmisistä lähtee pois. Jos joku haluaa jäädä esimerkiksi snägärille, sitten hän jää ja palaa mahdollisesti takaisin. Keskimääräisyys ja todennäköisyys kuitenkin toteutuvat tässä.

Riskinä "rajoitusturismi”

Esiin on noussut myös mahdollisuus, jossa ihmiset liikkuvat maakuntien rajojen yli ravintoloiden aukioloaikojen mukaan. Tuominen on tietoinen tästä riskistä ja painottaa, että kyseessä ei ole leikin asia.

– Ihmisen ei pidä etsiä rajoitusturismin kautta omaa etua ja mielihyvää. Haluamme, että kaikki maakunnat eivät kärsi samalla tavalla. Tällöin sillä on hintansa.

Lue lisää: Juuri nyt: Hallitus on päättänyt ravintoloiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta marraskuun alusta helmikuun loppuun asti

Tuominen sanoo suoraan, että ravitsemusala on yksi aloista, joka on lyöty.

Aiemmin STM sai moitteita siitä, että ravintolat saivat avata ovensa vasta kuudelta. Tänään julkistetusta uudesta mallista on myös tullut negatiivista palautetta. Esimerkiksi matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry on ollut moneen asiaan pettynyt. 

"Katastrofi on oven takana"

Tuominen korostaa, että jokaisella on vastuunsa epidemian kehittymisessä.

– Kun katsoo kansainvälistä kehitystä Euroopassa, niin katastrofi on oven takana. Me voimme menettää kaiken. Katsokaa ulkomaille, siellä on ulkonaliikkumiskiellot! 

Ulkomailla olevat rajoitukset johtuvat Tuomisen mukaan ihmisten varomattomuudesta. Hän toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että rajoituksia ei tehdä leikin takia tai kiusallaan. 

Tuominen kertoo pyrkivänsä olemaan mukana tekemässä päätöksiä, joiden jälkeen hän pystyisi nukkumaan.

– Tämä kaikki on kuitenkin uutta ja tasapainottelua.

Oikaisu klo 20.09: Korjattu STM:n väärä informaatio, jonka mukaan rajoitukset olisivat voimassa helmikuun loppuun. Todellisuudessa rajoitukset ovat voimassa 15.12. asti.

Lisää aiheesta:

Yrittäjä avautuu: Näin rajua stressiä koronarajoitukset ovat aiheuttaneet – hänen aloittamansa kampanja leviää nyt näkyvästi ympäri Suomea Ravintolarajoitukset höllenevät liian vähän, etujärjestöjohtaja sadattelee: "Olemme Euroopan kireimpiä maita"Tapahtumateollisuuden terveiset päättäjille: ”Liian vähän liian myöhään – hallitus on koko ajan myöhässä”MaRan toimitusjohtaja jyrähti: Valtion on korvattava kaikki ravintola-alan kiinteät kulut – "Rahaa ei löydy enää mistään muualta" Baarit saatiin suljettua vasta erillisellä sulkutilalla – Suomen lakien kankeus hämmästyttää: "Kapakan kiinni saaminen on aivan mahdoton tehtävä"HUS:in toimitusjohtaja: Ravintoloiden sulkeminen on soppakauhapäätös, jolla on kova hinta – uusi yt-pommi muhii jo ravintola-alalla
KoronavirusAlkoholiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella