Valtioneuvosto päätti ravintoloiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta marraskuun alusta 15. joulukuuta asti.
Uuden asetuksen mukaan rajoitusten kohteena olevat ravitsemisliikkeet saadaan avata yhden tunnin kiinniolon jälkeen esimerkiksi yökahvilana. Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen tiedostaa asiaan liittyvät riskit, mutta haluaa puhua niistä suoraan.
– Pointti on se, että mistään mitä me teemme, ei ole aiempaa kokemusta. Aiemmin ei ole ollut tällaista epidemiaa.
Lue lisää: Ravintoloiden rajoitukset jakaantuvat vastaisuudessa alueiden ja ravintolatyyppien perusteella
Tuomisen mukaan alkoholilla on tietty osuus ihmisten käyttäytymiseen, jonka vuoksi anniskelu loppuu normaalia aiemmin. Ajankulu katoaa kuitenkin helposti alkoholia nautittua, joten riskinä on, että osa ihmisistä jää juttelemaan esimerkiksi ravintolan eteen ja palaa sinne takaisin tunnin jälkeen.
Tuominen korostaa, että ihmiset pitäisi saada ystävällisesti ravintolasta ulos ja että suurin osa ihmisistä osaa käyttäytyä järkevästi.
– Jos ravintola on tunnin kiinni, suuri osa ihmisistä lähtee pois. Jos joku haluaa jäädä esimerkiksi snägärille, sitten hän jää ja palaa mahdollisesti takaisin. Keskimääräisyys ja todennäköisyys kuitenkin toteutuvat tässä.
