Rauman telakalle luvassa miljarditilaus Puolustusvoimilta

Puolustusvoimat aikoo tilata neljä alusta Rauman telakalta. 

Puolustusvoimien Laivue 2020 -hankkeen uudet alukset tehdään todennäköisesti Raumalla. Rauma Marine Constructions ja Puolustusvoimat kertoivat keskiviikkona tehneensä aiesopimuksen neljästä aluksesta, jotka kykenevät operoimaan jääolosuhteissa.

Jos sopimus toteutuu, työllisyysvaikutukset Raumalle ovat merkittäviä ja pitkäkestoisia, RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen arvioi.

– Tämä on suuri ja merkittävä askel RMC:lle, että Puolustusvoimat luottaa yhtiömme osaamiseen Merivoimien uusien taistelualusten rakentamisessa, Pöntynen sanoi tiedotteessa.

Laivue 2020 -hankkeessa Merivoimien seitsemän vanhan aluksen tilalle hankitaan neljä uutta. Puolustusministeriö valtuutti Puolustusvoimat käynnistämään hankkeen viime syksynä. Silloin uusien alusten arvioitiin maksavan kaikkineen noin 1,2 miljardia euroa.

Hanke etenee siten, että Puolustusvoimien logistiikkalaitos aloittaa nyt RMC:n telakkakapasiteetin sekä huoltovarmuuden ja sotalaivojen muiden rakentamisedellytysten selvittämisen.

Alusten taistelujärjestelmä kilpailutetaan kokonaisuutena, ja sen tarkka kokoonpano selviää, kun suunnittelu etenee. Kilpailutus aloitetaan jo tämän vuoden aikana, Puolustusvoimat kertoi. Pääasejärjestelmiksi on suunniteltu ainakin merimiinoja ja ohjuksia.

Sota-alukset perinteisesti kotimaasta 

Laivue 2020 -hankkeessa korvataan Merivoimien nykyisistä taistelualuksista neljä Rauma-luokan ohjusvenettä ja kaksi Hämeenmaa-luokan miinalaivaa. Puolustusvoimien mukaan niiden elinkaari päättyy 2020-luvun puolivälissä. Seitsemäs korvattava alus on miinalaiva Pohjanmaa, joka on jo poistunut käytöstä.

Uuden laivueen on määrä saavuttaa täysi operatiivinen valmius vuosina 2026–27. Uusien alusten käyttöikä on noin 35 vuotta.

Tilauksen päätyminen Raumalle ei olisi yllätys, sillä Merivoimien sota-alukset on perinteisesti hankittu kotimaasta. Merivoimien edustajat ovat kuitenkin tutustuneet myös ulkomaisiin aluksiin.

Laivue 2020 -hanke on herättänyt suurta kiinnosta, sillä sitä koskevaan tietopyyntöön vastasi yli 80 koti- ja ulkomaista yhtiötä.

Lue myös:

    Uusimmat