Rauhanturvaajaveteraanien viikkojen koronapiina Kyproksella: Paluulennot peruttiin ja majapaikat lähtivät alta – sitten Markku sai puhelun ulkoministeriltä

35:25
Näin Pekka Haavisto kertoi ulkomailta Suomeen palaavien suomalaisten tilanteesta torstai-aamupäivänä

Suomalaisten YK-veteraanien ja heidän leskiensä vuosittainen talvehtiminen Kyproksella sai tänä vuonna dramaattisia käänteitä koronaviruksen takia. Paluulento toisensa jälkeen peruttiin ja 19 hengen ryhmää siirreltiin majapaikasta toiseen. Tilanne raukesi vasta, kun langan päähän saatiin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Meidät on heitetty nyt kahdesta hotellista ulos. Ensimmäinen sulki ovensa kokonaan ja nyt tämä toinenkin suljetaan, ryhmään kuuluva Markku Qvick kertoi MTV Uutisille Limassolista viikonloppuna.

Ryhmä matkusti Kyprokselle lomamatkalle kolmeksi kuukaudeksi jo tammikuussa, ennen kuin koronavirusepidemian laajenemisesta vielä tiedettiin. Ryhmään kuului neljä vuosina 1967-74 Kyproksella rauhanturvaajana toiminutta suomalaismiestä sekä myös jo edesmenneiden rauhanturvaajien leskiä.

Matkailijat haluttiin viikonloppuna Qvickin mukaan kerätä ryhmämajoitukseen alueella sijaitsevaan lomakylään. Tässäkin oli kuitenkin ongelmansa. Lomakylään oli 40 kilometrin matka ryhmän viimeisimmältä hotellilta eikä kuljetusta meinannut saada.

– Bussit eivät liikkuneet, sillä niiden vakuutukset oli peruttu, Qvick kertoo MTV Uutisille nyt torstaina.

"Siinähän se tauti leviää"

Iäkäs ryhmä oli siirtelystä huolissaan myös terveytensä puolesta.

– Lomakylän olosuhteet olisivat olleet heikot, kaksi vierasta ihmistä samaan makuuhuoneeseen sekä buffetruokailu. Siinähän se tauti leviää, Qvick jatkaa.

Jatkuva puhelinrumba suurlähetystöihin sekä eri virkamiehille tuotti lopulta tulosta. Qvickin mukaan ryhmä sai Suomen suurlähettilään erityiskäskyllä jäädä hotelliin, johon heidät siirrettiin viime perjantaina.

– Tutun tytär on YK-pakolaisavun päällikkönä Kyproksella. Hän oli yhteydessä suurlähetystöön. Pitää luoda virkamiehiin painetta, että tulee päätöksiä, Qvisk väittää.

Jääkaappi täyteen

Lomailutunnelma ryhmällä oli luonnollisesti jo tiessään. Limassolin ravintolat suljettiin jo toissa viikon maanantaina. Tiistaina 24. maaliskuuta Kyproksen hallitus määräsi täydellisen ulkonaliikkumiskiellon koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Suomalaisille edessä oli määrittelemättömän pitkä odotus hotellila.

– Rakennustyötkin seisahtuivat. Joitain huoltoautoja tuolla liikkuu, mutta muuten kaupunki on täysin kuollut.

Hotellista ei saanut ruokaa, olutta ja siideriä oli kyllä tarjolla. Vielä ennen ulkonaliikkumiskieltoa ryhmän jäsenet olivat kuitenkin ehtineet täyttää hotellihuoneiden jääkaapit.

 – Varasin noin viikoksi ruokaa. Säilykkeitä sun muuta. En ole kuullut, että täällä kenelläkään olisi nälkä tullut, Qvick sanoo.

Ulkoministeri soitti

Ryhmä saapui Kyprokselle 11. tammikuuta. Paluulento oli varattu Norwegianille 3. huhtikuuta. Koronavirustilanne siirsi lennon ensin kahdella viikolla eteenpäin.

– Eilen tuli tieto, että sekin lento on peruttu ja siirretty vappupäivälle, Qvick jatkaa.

Mutta vielä samana keskiviikkona Qvickin sinnikkyys suomalaisviranomaisten tavoittamiseksi palkittiin.

– (Ulkoministeri) Haavisto soitti minulle henkilökohtaisesti, että asiat järjestyy.

Ja torstaina Haavisto lähetti tiedotustilaisuudessaan vielä erikseen terveiset Kyprokselle: ulkoministeriön palautuslento Finnairilla on tilattu perjantaille Pafokseen. Ryhmä pääsee kotiin.

– Jouduttiin maksamaan toiset lentoliput, mutta pääasia, että päästään pois.

Myös bussikuljetus Pafokselle on varmistettu. Ilman terveyshuolia ryhmä ei Qvickin mukaan kuitenkaan selvinnyt. Hän kertoo huonetoverinsa murtaneen kätensä, mutta ei suostu menemään lääkäriin.

Sen verran se korona-altistuminen pelottaa kuitenkin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.