Tuhannet suomalaiset ovat vielä palaamassa Suomeen – Pekka Haavisto älähtää turvavälien pitämisestä Helsinki-Vantaalla: "Jos kaupan kassoilla osataan jo näitä noudattaa..."

35:25
Katso tiedotustilaisuus suorana kello 11 alkaen!

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti tiedotustilaisuuden. Aiheina olivat esimerkiksi ulkomaille olevien suomalaisten tilanne ja Suomeen palaamiseen liittyvät yksityiskohdat.

Ulkomailla oleskelee Haaviston mukaan tänään noin 41 000 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, joista noin puolet matkaajia. Luku on suuntaa antava, sillä moni ei tee matkustusilmoitusta.

– Kartoituksen perusteella vielä muutama tuhat suomalaista on palaamassa tai etsimässä paluuyhteyttä Suomeen, Haavisto arvioi tiedotustilaisuudessa.

Esillä on ollut suomalaisten matkustajien oikeus palata kotimaahansa, mutta myös kaikkien EU-maiden turistien ja venäläistenkin oikeus palata kotimaihinsa.

– Olemme pyrkineet fasilitoimaan sitä ulkoministeriössä niin, että transit-liikenne toimii, Haavisto kommentoi.

– Helsinki-Vantaan lentokentältä on tarvittaessa päässyt eteenpäin. Suomea ovat käyttäneet kauttakulkumaana hyvin monien maiden ihmiset, muiden Pohjoismaiden asukkaat, baltit ja niin poispäin. 

Lentoaseman koronaohjeistusta ja toimintatapoja on syytetty puutteellisuudesta. Haaviston mukaan perjantain kotiutuslentojen matkustajille tullaan jakamaan kirjallisia ohjeita toimimisesta kotimaahan laskeuduttua, ja kentälle saapuu terveydenhuollon ammattilaisia.

– On tietysti valitettavaa, kun on kuulunut lentoasemalta aikaisemmilta päiviltä, että esimerkiksi turvavälikäytäntöjä ei ole noudatettu. Jos meillä kaupan kassoilla osataan jo näitä noudattaa, toivottavasti suomalaiset osaavat pitää turvavälit oma-aloitteisesti myös lentoasemilla.

Ei paniikkilähtöjä ulkosuomalaisille

Tärkeissä asemissa olevien suomalaisten, esimerkiksi Libanonissa ja Afganistanissa olevien rauhanturvaajien ja monien kriittisten lähetystöjen työntekijöiden halutaan jatkavan toimintaansa edelleen.

Ulkomailla olevia suomalaisia matkailijoita on jo aiemmin kehotettu palaamaan kotimaahan. Ulkoministeriö on järjestämässä perjantaina matkailijoille erillisiä kotiutuslentoja. 

Hyvissä olosuhteissa oleskelevien ja terveydenhuoltoon tarvittaessa pääsevien ulkosuomalaisten on hyvä pysytellä oleskelumaassaan.

– Paniikinomaisesti ei kannata kohti Suomea lähteä, jos on pysyvä asuinsija muualla, Haavisto sanoi.

Suomeen palaavien tulee pysyä 14 vuorokautta karanteenissa, muistutti Haavisto. Julkisia kulkuyhteyksiä ei kannata käyttää. Omaisiin saa pitää yhteyttä, mutta heitä ei tule ulkomailta palattua tavata.

Juttua päivitetty kello 11.43.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja